IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A kormány részéről a hivatalos mondás energiaügyben még mindig az az L. Simon-i, hozzá nem értésről tanúskodó mondás, hogy nem süt a nap, nem fúj a szél, ezért a családi otthonok energiaellátását nem lehet a zöldenergiára bízni. Eközben viszont olyan állami intézményeknek, mint amilyen például a Terrorelhárítási Központ, uniós támogatásokból fizették ki a megújulóenergiahatékonysági fejlesztéseit.
Ráadásul az egész Fideszközeli gazdasági holdudvar ott sürög-forog a zöldenergiás és megújuló támogatások körül. Ők pontosan tudják, mekkora üzlet van az energiapazarlás csökkentésében, csak a magyar embereket szeretnék távol tartani a tartós és fenntartható rezsiköltségcsökkentést eredményező lehetőségtől.
A magyar tapasztalatok szerint egy alapos energiahatékonysági korszerűsítés akár 50 százalékkal is csökkenthetné egy családi otthon energiaszámláját. Az Európai Unió 90 milliárd forintot adna a lakások energetikahatékonysági korszerűsítéseire, de az Orbán-kormány mindenféle állítással igyekszik eltéríteni ezt a hatalmas támogatást. Először azt füllentették, hogy az EU nem ad pénzt vissza nem térítendő támogatásokra, majd azt, hogy egy ilyen lakossági pályázatot nem lehetne lebonyolítani. Pedig a valóságban arról van szó, hogy önök ezt a pénzt már előre odaígérték a haveroknak, és az uniós támogatásokat sokkal könnyebb ellopni néhány nagy közületi projektben, mint ha családok pályáznának a támogatásra. 90 milliárd forintról van szó, amelyből akár évi 10 ezer lakás korszerűsítése is megoldható lenne, munkahelyek ezreit létrehozva a zöldgazdaság területén.
Nagyobb megtakarítást eredményez-e a közpénz, ha a családi otthonok korszerűsítése helyett az állami szférában költik el, és vállalják-e az ország nyilvánossága előtt is, hogy az uniós támogatás jobb helyen van a kormány dúsgazdag barátainál, mint a magyar családoknál?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me