BOLDOG ISTVÁN,

Full text search

BOLDOG ISTVÁN,
BOLDOG ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a jövő évi költségvetést az Országgyűlés már 2016 júniusában elfogadta, úgy vélem, hogy ez mindenféleképpen növeli a kiszámíthatóságot és a stabilitást. Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy immáron a három legnagyobb hitelminősítő is elismerte a kormány munkáját, miszerint az ország pénzügyei rendben vannak, és befektetésre ajánlja hazánkat.
Úgy vélem, hogy a most előttünk fekvő törvényjavaslat is azt a célt szolgálja, hogy a megszokott stabilitás mellett, de az elfogadás óta felmerült igényekre, változásokra a szükséges jogszabályi intézkedések megtörténjenek. A benyújtott jövő évi költségvetés módosítása kizárólag jogtechnikai és jogszabály-alkalmazási pontosítások miatt szükséges. A módosítások az alábbi területeket érintik.
A költségvetési törvényben meghatározott, egyes költségvetési szervek részére előírt befizetési kötelezettség nemteljesítése esetén az irányító fejezetnek a fejezeti tartalék megképzésére és a befizetési kötelezettség teljesítésére vonatkozó december 20-ai határidejét indokolt későbbi időpontra, december 28-ra módosítani, hogy kellő idő álljon rendelkezésre a kötelezettségek teljesítésére.
Az adótörvények júniusi módosítása következtében megváltozott a személyi jövedelemadóról szóló törvényben a cafetéria szabályozása, ennek következtében pontosítani kell a költségvetési törvény érintett rendelkezéseit.
Tekintettel arra, hogy folyamatban van a hazai közbeszerzési szabályozás megújítása, ezért a mindenkori költségvetési törvénynek tartalmaznia kell a megváltoztatandó nemzeti közbeszerzési értékhatárokat. Ennek alapján az értékhatárt az árubeszerzés és szolgáltatásmegrendelés esetén 8 millió forintról 15 millió forintra, építési beruházás esetén 15 millió forintról 25 millió forintra, szolgáltatási koncesszió esetén pedig 25 millió forintról 30 millió forintra emeli. A közbeszerzési kötelezettség értékhatárának emelkedése jelentős egyszerűsítést jelent a legkisebb értékű beszerzések esetén.
A kormány 2016 márciusában döntött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szervezeti átalakításáról, és ez év november 30-ával felállnak az önálló költségvetési szervként működő tankerületi központok, ezáltal megszűnnek a fenntartói és működtetői hatáskörök. Így indokolttá válik a KLIK nevének megváltoztatása, ami a jövőben Klebelsberg Központra változik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy a fent felsoroltakból is látszik, a költségvetés ezen módosításának elfogadásával a jövő évi költségvetésben sem számszaki, sem pénzforgalmi változás nem lesz, így a kitűzött hiánycélokat egyáltalán nem fenyegeti veszély. Úgy vélem, hogy a fent említett változások elfogadásával nem sérül a 2017-es központi költségvetés, sőt, a fenti jogszabályváltozásokkal csak pontosabbá válik. Kérem, támogassák a költségvetést. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me