SZATMÁRY KRISTÓF,

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF,
SZATMÁRY KRISTÓF, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A most tárgyalt törvényjavaslat az utóbbi évek azon gyakorlatából adódóan, hogy lényegében a 2017. évre vonatkozó fő költségvetést és adójogszabályokat már tavasszal elfogadtuk, így a most előttünk lévő csomag lehetőséget ad a kormány számára arra, amit a Fidesz-frakció részéről üdvözölni tudok, hogy alapvetően csak egyszerűsítéseket, a vállalkozások, a magánszemélyek számára jobb adópozíciót biztosító javaslatok kerülnek benyújtásra, így várhatóan komolyabb viták nélkül és talán a parlament minden oldaláról megfelelő támogatást fog tudni kapni a benyújtott törvényjavaslat.
A beterjesztett csomagban szereplő módosítások, mint említettem, az adminisztráció csökkentésére, az adózás egyszerűsítésére, valamint egyes kiemelt célok, ösztönző adópolitikai intézkedések bevezetésére irányulnak. A javaslat továbbá a már korábban is felmerült gyakorlati kérdésekkel, a felvetődött problémákkal összefüggésben tartalmaz számos jogtechnikai pontosítást, módosítást, valamint kiegészítést az egyértelmű jogalkalmazás érdekében. Ezenkívül természetesen, ahogy államtitkár úrtól hallhattuk, bizonyos jogharmonizációs kötelezettségeknek is eleget tesz.
Annyit engedjenek meg, hogy az expozéban elhangzottak tekintetében én nem térnék ki minden egyes jogszabály-módosításra, hiszen arról egyrészt olvasható is volt a benyújtott anyagban, másrészt ez államtitkár úr által részletesen elmondásra került. Engedjék meg nekem, hogy inkább néhány, alapvetően a hazai vállalkozások, azon belül is a kis- és közepes vállalkozások életét reményeink szerint is könnyebbé tevő módosítást hadd hozzak ide.
Kezdhetném egyből például a személyi jövedelemadóban pontosításra kerülő kiküldetés fogalmával, az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatások szabályainak összefüggésében a méltányolandó lakásigény, és ezzel együtt az együtt élő családtagok részére meghozott javaslatokkal. Itt említhető még a jogszabályi intézményi környezet átalakításához igazodva néhány új adómentesség megfogalmazása a javaslatban, mint például a Balassi Bálint-ösztöndíj-program vagy a szakképzési Híd-program keretében folyósított ösztöndíjak kérdése, valamint a 2017-es úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és nyíltvízi világbajnokság megrendezésével kapcsolatos új jogcím biztosítása.
Fontos megjegyezni a vállalkozások kapcsán a kisadózó vállalkozások tételes adójának 6-ról 12 millió forintra történő bevételi értékhatár-emelését, amely fontos változás a katával élő vállalkozások számára. Örvendetes, hogy a társasági adóban új jogcímekkel bővül a kedvezmények köre. Bevezetésre kerül többek között az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezménye. A javaslat társasági adózási kedvezménnyel kívánja elősegíteni azt, hogy minél több befektetés érkezzen a korai fázisú vállalkozásokhoz.
Kedvező változásnak számít, hogy az indítvány felemeli 1 milliárd forintra az adóalanyiság megszűnésének bevételi értékhatárát azzal, hogy a választhatóság bevételi korlátja továbbra is 500 millió forint. A módosítás célja itt is az, hogy a kisvállalati adó hatálya alá tartozó adózók bevételének növekedése ne legyen akadálya az egyszerű adónem szerinti adózásnak.
Az egyszerűsítés jegyében a javaslat alapján az eddig öt különböző kulcsot tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, ezzel összefüggésben megszűnik a 6 százalékos mértékű kötelezettség. A fizetővendéglátó tevékenységgel kapcsolatos ehónak megfelelő közterheket a jövőben személyi jövedelemadóként kell majd megfizetni, valamint a 15 százalékos eho mértéke 14 százalékosra csökken.
(8.30)
Az általános forgalmi adóban az alanyi adómentesség értékhatára 6 millióról 8 millió forintra emelkedik.
Hallhattuk, lesz néhány változás a jövedéki szabályozások tekintetében is. A javaslat lehetővé teszi, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az adóraktár-engedélyek és a vámhatóság rendelkezésére az elektronikus adatszolgáltatáshoz szükséges fejlesztések és tesztelések elvégzéséhez.
A javaslat a gépjárműadó-törvény cégautó-sza-bá-lya-inak módosításával például egyfelől kiterjeszti az adómentességet a kizárólag otthoni szakápolási tevékenység érdekében üzemeltetett személygépkocsikra, másfelől pedig egy adómentességi tényállás kapcsán a súlyosan fogyatékos magánszemély fogalmi elemeit meghatározó jogszabályi és kedvezményi körökre való hivatkozást iktat be.
Hallhattuk, a reklámtörvénytervezet tisztázza, hogy az interneten közzétett reklámok esetén a reklám közvetítőjének, így az adó alanyának az a személy vagy szervezet minősül, aki/amely a reklámfelülettel rendelkezni jogosult, azaz aki dönthet arról, hogy a felületet reklám céljára hasznosítja vagy sem. Ez következik egyébként az eddig hatályos szabályokból is, a változás csupán az egyenértékű jogalkalmazás és jogbizonytalan helyzetek elkerülését szolgálja.
Az illetéktörvény módosítása tartalmazza egyrészt az ingatlanforgalmazókat és lízingcégeket megillető kedvezmény újragondolását, másrészt egyes illetékjogi rendelkezések deregulációját. Ezenkívül egyszerűsíti az adminisztrációt azáltal, hogy egyes illetékmentes vagyonszerzések esetén az állami adóhatóságnak nem kell fizetési meghagyást kiadnia.
Már említettem, hogy alapvetően a vállalkozásokkal kapcsolatos egyszerűsítéseket emelném ki, de talán fontos megemlíteni, hogy a magánszemélyek tekintetében az adózás rendjét, az adóhatóság és az adózó közötti eljárást is újraszabályozza. Lehetőség nyílik arra, hogy az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítése keretében 2017-től lehetséges legyen, hogy azon magánszemély részére, aki munkáltatói adómegállapítást nem kért, vagy az adó megállapítását a munkáltató nem vállalta, az állami adó- és vámhatóság elkészítse és az adóévet követő év március 15. napjától elektronikus úton megküldje a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet az adózó részére. Mivel 2017-ben az adóbevallási tervezet bevezetésével megszüntetésre került az egyszerűsített bevallás, az adónyilatkozat választásának lehetősége, a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó döntése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosítása is szükségessé válik.
A NAV-törvény is módosul. A módosításnak lényegi elemeit egyrészt az egészségkárosodási járadéknak a NAV hivatásos állományú tagjaira történő bevezetése, másrészről a NAV személyi állományát érintő, 2016. június 1-jén már bevezetett NAV-életpálya második üteméhez szükséges szabályok alkotják, a jogalkalmazást segítő kiegészítő pontosítások mellett.
A vámtörvény kapcsán is alapvetően az mondható el, hogy az adminisztrációs terheket csökkentő paragrafusokat, illetve emellett a jogalkalmazást segítő pontosításokat is tartalmaz a törvénymódosítás.
Végezetül, ugyancsak elhangzott, hogy a számviteli törvény módosítása az IFSR egyedi beszámlázási célú alkalmazásával összefüggő módosításokat veszi sorra, ami az erre a rendszerre történő áttérést segíti elő. Emellett a számviteli törvény módosítása a gyakori végrehajtást segítő, pontosító, kiegészítő rendelkezéseket is tartalmaz.
Összességében valóban azt érdemes kiemelni a jogszabály-módosításból, emellett teljes támogatásunkról tudjuk biztosítani a Fidesz-frakció részéről, hogy kizárólag adóegyszerűsítő, kizárólag a magánszemélyek és a hazai vállalkozások adópozícióját javító módosításokat tartalmaz. Ennek összefüggésében a magunk részéről mindenképpen támogatni tudjuk a benyújtott javaslatot.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me