DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Kucsák Lászlóra szeretnék röviden reagálni. Ez valóban egy olyan kérdés, amiben, közelről látva az önkormányzatok működését, mind a ketten meg tudunk alapozni egy-egy véleményt. Én azt állítom, hogy eltávolodott a helyi közélettől az oktatás kérdéseinek befolyásolása mindenféle szempontból, akár igazgató megválasztása, akár annak a kérdése, hogy mi történjen egy-egy iskola fejlesztése kapcsán, milyen irányba mozduljon el a közéletnek, a helyi igényeknek megfelelően egy-egy iskola a szülők, a gyermekek, a pedagógusok, az oktatásban dolgozók érdekében. Nem tudja elvitatni ennek a problémáját, mert szerintem részben ennek a reakciója az, hogy valamelyest elismerve azt, hogy az egy KLIK, az egy nagy vízfej, az egyetlen intézményfenntartó, amit egyébként állandóan újabb és újabb forrásokkal kellett feltölteni, mert alul lett becsülve az, hogy mennyibe kerül az ilyen típusú intézményfenntartás, szóval, ez így nem működött. Tehát ez látszik, erre egy reakció a sok kis KLIK létrehozatala országszerte.
Szerintünk ez nem elég. Ennél szabadabban kellene ezt a kérdést megközelíteni. Ezért mondtam azt, hogy vannak olyan iskolavárosok vagy adott esetben olyan kerületek, ahol nagyon komoly hagyománya van az intézményfenntartásnak. Ennek megvan a szakmai háttere adott esetben az önkormányzatoknál, és azt gondolom, hogy finanszírozni is tudnák adott esetben ezek az önkormányzatok, ha megkapják persze a megfelelő normatívát ehhez kiegészítésképpen. Azt tudom mondani, hogy ezek a települések, ezek a kerületek ezt el tudnák vállalni. Máshol meg nem tudják ezt elvállalni.
A döntést kéne visszaadni a helyi lakosoknak, a helyi közéletnek arról, hogy mi történjen egy-egy ilyen oktatási intézménnyel. Ez lenne fontos. Megpróbálok igazságos lenni, most léptek egyet, ez szerintem még kevés. Arra kapacitálnám önöket, hogy lépjenek ebben tovább. Jöjjön még egy előterjesztés, és mérlegeljük azt, hogy legyen lehetőség az önkormányzatoknak újra intézményfenntartóvá válni. Köszönöm.(Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me