BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Ehhez a napirendhez nem kívántam hozzászólni, csak Hoffmann képviselő asszony inspirált erre. Én azt gondolom, hogy mondhatok ilyet, hogy örülhet képviselő asszony, hogy az ön gyermekei az elmúlt rendszerben jártak oktatási intézménybe, mert én személy szerint most szülőként nem mondhatom el.
Nagyon sokat elhangzott az ön szájából, hogy a gyermekek mindenekfeletti érdekei. Hát, az elmúlt hat évben ez a kormányzat pontosan ezt felejtette el: a gyermekek mindenekfeletti érdekeit. Azt is mondta, hogy az állam nevelje a gyerekeket. Hát, ne haragudjon, ne nevelje a gyerekeket az állam! Az államnak nem kell ezt a feladatot ellátnia. Bízzuk rá a szülőkre, és bízzuk rá az oktatási intézményekre! Az államnak nem kell erőszakosan beavatkoznia, mint ahogy az elmúlt hat évben ez megtörtént.
Hadd mondjak néhány dolgot államtitkár úrnak és képviselőtársaimnak, hogy mi mindenben sérültek a gyermekeknek a mindenekfeletti érdekei az elmúlt hat évben, hogyha a közoktatásról vagy köznevelésről beszélünk! Ugyebár, a KLIK-nek a létrehozása; én a mai napig nem tudom megérteni, amikor ezt a törvénytervezetet most elolvassuk, hogy miért nem lehet beismerni, hogy ez megbukott, hogy ez a rendszer csak problémát okozott, csak botrányokat okozott és megbukott. És most egy KLIK helyett létrehozunk 58 rossz intézményt. Bár képviselő asszony azt mondta, hogy bízzunk abban, hogy ez jól fog működni. Nem bízni kell benne, hanem végre egy jól működő rendszert kellene már egy kormányzatnak létrehoznia. Vagy mondanék jobbat: vissza kellene adni az intézményeket az önkormányzatoknak.
Biztosan a gyermekek mindenekfeletti érdekeit szolgálták az elmúlt évek erőszakos iskolaigazgató-választásai, kinevezései. Biztosan minden a gyermekek, a szülők és a pedagógusok érdekében történt. Millióegy botrányt tudnánk az elmúlt évekből felsorolni.
A tankönyveknek az államosítása, a tankönyvpiac államosítása, új tankönyveknek a megírása biztosan a gyermekek mindenekfeletti érdekét szolgálta, képviselő asszony. Hány évig volt, amikor szeptember 1-jén nem tudták a tankönyveket biztosítani a gyermekek számára! Persze, ilyenkor majd el fogják mondani, hogy már az idén ez jól működött, most már ingyen tartós tankönyvekből tanulnak a gyermekek, csak tudja, képviselő asszony, nem tudom, millió esetben van, amikor egy hét után megvesszük az új tankönyveket, mert annyira jók ezek a tankönyvek, hogy széthullanak az első héten.
Vagy nem tudom, képviselő asszony, hogy ön hogy venné azt, amikor szeptemberben egy hónapig csak radírozunk a gyerekeknek, és még lehetőségem sincsen, hogy megvásároljam az adott tankönyveket, hozzáteszem: már nem is próbálkozok vele, hogy radírozzak, mert ezt már fel is adtam.
Biztosan a gyermekek mindenekfeletti érdekét szolgálta az az erőszakos beavatkozás - hozzáteszem: milliószor elmondtam a Parlament falai között, hogy egyetértünk azzal, hogy a gyerekek egészségesek legyenek - a mindennapos testneveléssel. Bevezették felmenő rendszerben, csak nem biztosítottak hozzá tornatermeket, uszodákat és sporteszközöket és még pedagógusokat sem. A mai napig probléma van. Mióta elindították a tanuszoda- és tornaterem-építési programot, 72 darab tornatermet ítéltek oda, ebből 13 épült fel. Tizenhárom! A stadionok gomba módra nőnek ki az országban a földből, de a tornatermeket valamilyen úton-módon nem sikerül ma felépíteni, még azt a 72-t sem, bár sokkal többre lenne szükség az országban.
Azt is elmondtam nagyon sokat, hogy sikerült a hat év alatt elérni, hogy az egyik leggyűlöltebb tantárggyá tették a testnevelést a gyermekek körében, és nem azért, mert a gyerekek nem szeretnek mozogni, hanem magát a feltételeket nem biztosították hozzá. Biztos, hogy a gyermekek mindenekfeletti érdekeit szolgálta az az erőszakosan bevezetett hittan és erkölcstan.
Én szó szerint mondom, képviselő asszony, hogy generációkat tettek tönkre az elmúlt hat évben az oktatási rendszer átalakításával, és mindent figyelembe vettek, csak a gyermekek mindenekfeletti érdekeit nem. És mosolyoghatnak államtitkár asszonnyal egymásra, csak akik gyerekeket nevelnek és általános iskolába járnak (Veresné Novák Katalin: Ön szerint a mi gyerekeink nem járnak általános iskolába?), mondják már el nekem, hogy fordulhat az elő, hogy úgy kezdjük el a tanévet, hogy nincs matematika szakos tanár, irodalom szakos tanár, történelem szakos tanár, testnevelés szakos tanár és angol szakos tanár!? Vidéken több iskolát tudok felsorolni, hogy így kezdtük el a tanévet. Vagy úgy kezdjük el a tanévet, hogy hónapokon keresztül nincsen órarendünk, mert hiányoznak ezek a szakos tanárok, mert a fiatalok már pedagógusnak sem mennek, mert nem kívánják ezt a szép szakmát folytatni Magyarországon, sőt már fiatalok sem lesznek lassan ebben az országban.
És még van egy borzasztó dolog: leszállították a tankötelezettséget 16 évre. Azóta kiderült, hogy 43 500 gyermek lóg a levegőben, aki semmilyen rendszerben nincs nyilvántartva, mert kiesett az oktatási rendszerből, és semmilyen más rendszerben nincs benne. Ez a kormány volt az, aki legalizálta Magyarországon a gyermekmunkát, azért, mert szegénységi okoknál fogva kiveszik a gyerekeket az oktatási intézményből, mert lehetőségük van elmenni közmunkára, és a családi pótlék és a közmunkabér között pontosan annyi a különbség, hogy a családnak a megélhetését valamilyen fokban jobban tudja biztosítani.
Ez a kormány az, aki legalizálta Magyarországon a gyermekmunkát, és néhány év múlva meg rájönnek, hogy valamit majd tenni kell, hogy ezt ne tudják megcsinálni ma?! Könyörgöm, ezt elmondtuk előtte, hogy ez az egyik legnagyobb hiba! És akkor beszélnek arról, hogy a gyermekek mindenekfeletti érdekei és ez az átalakítás is, hogy az egy nagy KLIK-ből csinálunk 58 kicsit, ez is a gyermekek mindenekfeletti érdekeit fogja szolgálni. Hallgassák meg az önkormányzatokat, hallgassák meg a szülőket, a pedagógusokat, és néha nem ártana magukat a gyerekeket is meghallgatni, hogy nekik mi lenne a jó, mert istenigazából a köznevelési törvény a gyerekekről kellene hogy szóljon!
Hát, ez az, ami az elmúlt hat évben kimaradt a köznevelési törvényből, nem a gyerekekről szól; egy erőszakos átalakításról, és maguk még most is ennek az erőszakos átalakításnak az elhibázott rendszerét tovább bonyolítják. Képviselő asszony szavaival élve én is csak kívánni tudom, hogy hat év után valami működőképes rendszert tudjanak működtetni ebben az országban a gyermekeink érdekében, és sorolhatnánk még millióegy problémát, ami ma a köznevelésben felvetődik abban, aki gyermeket nevel. Akkor csak reménykedjünk, hogy november 30-ától valami új és jobb rendszer fog Magyarországon működni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
(16.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me