DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslatot a kereszténydemokraták támogatják, de azért szeretnénk leszögezni, hogy nem tartjuk elegendőnek. Van a kezünkben egy összehasonlítási alap. Nagyon furcsa lesz, de az Igazságügyi bizottság gyakorlatából vagyok kénytelen a példát venni.
Az Igazságügyi bizottság tárgyalta a Habsburg Alapítvány létrehozásáról és a bírósági bejegyzésről szóló törvényjavaslatot. Ez a törvényjavaslat arról győzött meg, hogy az Igazságügyi Minisztérium pontosan ismeri azokat a problémákat, amelyek a bíróságon vannak. Erre való tekintettel, szabad így mondani, egy önálló eljárási szabályt alkotott meg az alapítvány bejegyzésének. Ezzel én száz százalékig egyetértek, a problémám ezzel kapcsolatban a következő: a jelen törvényjavaslat leglényegesebb része az, hogy az ügyészséget az eljárásból - ügyfélként tekintve - most kivesszük. Ezzel egyetértek, rendben van, korlátozódik az ügyészi tevékenység, csak nehogy az legyen már, hogy a civil szervezetek bejegyzési eljárása az ügyészek részvétele miatt húzódott el. Egyszerűen én személy szerint tudok olyan alapítványi ügyet, amit a Fővárosi Törvényszék négy éve nem tud elintézni.
Úgyhogy ilyen körülmények között azért egy picikét oda kell figyelni arra, hogy üdvözlendő ez a lépés, ami most megtörtént, csak én tisztelettel azt kérem, hogy ez ne az ügy befejezése, hanem az első lépése legyen, és ezt folytatni kellene, ezeket a gyorsító intézkedéseket.
Örülök annak, hogy nem lehet újabb hiánypótlással az eljárást tovább elhúzni. Egyetlenegy dolog, amit azért felvetnék, és ami bennem kétségeket vált ki, éspedig ez a törvény erejénél fogva történő bejegyzés. Egyszerűen ezt összekapcsolnám azzal, hogy ha a bírósági ügyintéző határidőt késik, akkor beszámol a főnökének, megmagyarázza, pont, az ügy be van fejezve. Ez nem megoldás; tisztelettel, nem megoldás. Valami olyat kell találni, ami a bíróságokat sarkallja arra, hogy a bíróságok a munkájukat jól végezzék el. Mi lesz az eredménye annak, ha a törvény erejénél történő bejegyzés, azért, mert a bíróság határidőben nem intézte el… - és a bíróság felé semmilyen szankció nincs? Az lesz az eredménye, hogy - már elnézést kérek a kifejezésért - a civil szervezetek nyilvántartásába zöldségek kerülhetnek be, ami nem biztos, hogy a célunk lehet ebben az ügyben. Tehát ez egy nagyon-nagyon drasztikus lépés, de rettenetesen meggondolandó, hogy ennek teret adjunk, és megítélésem szerint inkább oda kell eljutni, hogy a bíróságot kell kényszeríteni arra, hogy az alkotmányban biztosított és önálló hatalmi ágként végző feladatát teljesítse is.
Ilyen körülmények között, ugye, mint az Igazságügyi bizottság tagja, én is részese voltam éveken keresztül a bírósági vezetők meghallgatásának, azt szeretném közölni a tisztelt Országgyűléssel, hogy e hónap 15-én kerül sor a ’15. évről szóló beszámoló meghallgatására. Ott is szóba fogjuk hozni, és remélem, hogy a bíróság is aktív lesz azon a területen, hogy ezeket a civil szervezeti ügyeket gyorsítani tudjuk. Én örülök annak, hogy egyszerűsíti a polgári törvénykönyv az egyesületekkel kapcsolatos gondot. Itt ugye, volt egy olyan, hogy annak idején az jelent meg, hogy adatokkal, aláírással rendelkező tagjegyzéket kellett volna beadni, ami egy politikai párt tekintetében, azt hiszem, a naprakész állapot tekintetében szinte a lehetetlenséggel azonos. Ez nem ugyanaz, mint egy nyolctagú kft.; itt tizenezrekről van szó. (Dr. Vas Imre közbeszól.)
Tisztelt Országgyűlés! Szeretném lezárni a hozzászólásomat azzal, hogy a gyorsítás feltétlenül indokolt megítélésem szerint, tökéletesen ismeri az Igazságügyi Minisztérium a problémákat, az a kérés, hogy ezt első lépésként tekintve folytassuk. Ezt a lépést természetesen - mint első lépést - a kereszténydemokraták meg fogják szavazni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me