CZIBERE KÁROLY,

Full text search

CZIBERE KÁROLY,
CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is szeretném megköszönni az előterjesztőknek ezt a javaslatot. Azt gondoljuk, hogy ez valóban közelebb fog vinni bennünket ahhoz, hogy egyetlen veszélyeztetettség, elhanyagolás vagy bántalmazás se maradjon titkokban, hanem valóban ezek a családok időben kapjanak érdemben is segítséget a gyermekjóléti szolgálatokon és központokon keresztül.
Azt gondoljuk, ez a javaslat hozzá fog bennünket segíteni a szülők együttműködési kötelezettségének erősítéséhez, és a jelzőrendszerben szereplő, abban felelősséggel részt vevő szereplőknek ahhoz, hogy ők valóban felelősségteljesen vegyék a feladatukat.
Még egyszer köszönöm. Egyetlenegy momentumra szeretnék én is reagálni, azokra a félelemkeltésekre, amelyek úgy hangoznak a médiában, hogy a szülői értekezlet elmulasztása ilyen típusú együttműködés, szülői együttműködés megtagadásának minősül. Ez nagyon súlyos félreértelmezése a szövegnek. Ha valaki veszi a fáradságot, és elolvassa pontosan a benyújtott javaslatot, így hangzik a gyermekvédelmi törvény 130/A. § (3) bekezdése, amely most kerül be a törvénybe: „egyéb jelzés hiányában is súlyos veszélyeztető oknak minősül, ha a gyermeket gondozó szülő megtagadja az együttműködést a gyermek gondozása tekintetében” az iskolával. A gyermek gondozása - nem nevelése vagy oktatása - tekintetében, ez a nagy különbség. Oda lett írva - ahogy a képviselő úr is említette, felkészült szakemberek segítségével készült a javaslat -, direkt itt van ez a szűkítő értelmezés, ez teszi falssá és igaztalanná az összes olyan félelemkeltést és rémhírkeltést, ami arra vonatkozik, hogy egy szülői elmulasztása esetén együttműködési probléma van, és kiemeljük a családból a gyereket.
(12.10)
Fontos tehát itt a nyilvánosság erejét is felhasználni ahhoz, hogy üzenjük a magyar családoknak azt, hogy nincs ilyenről szó. A lényeg a gondozás, a gyermek gondozása tekintetében kell együttműködni. Ez pedig azt jelenti, hogy a pedagógusnak fel kell ismernie, ha elhanyagolt a gyermek, ha nem olyan a ruházata, ha alultáplált, és a többi, és ebben az esetben igyekezni kell felhívni a figyelmet arra a gyermekjóléti központnak, szolgáltatásnak, hogy segíteni kell a családnak. Nem a kiemelés a cél, a segítség a cél.
Még egyszer tehát, nem a nevelés és oktatás, hanem a gondozás tekintetében van itt ez a szabály. Mindenféle olyan rémhír, amely ezzel ellentétes, teljességgel megalapozatlan. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me