DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Asszony! Én egy témakörben szeretnék hozzászólni, mondjuk úgy, hogy a bér, a bérkérdés témakörében. Először is, csak a történelmi tények kedvéért vagy történeti - legyünk szerények -, a történeti tények kedvéért szeretném azt leszögezni, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének költségvetési javaslata körülbelül 27 százalék, több mint 27 százalékos illetményemelést tartalmazott. Tehát az Országgyűlés döntése volt, hogy megváltoztatva az Országos Bírósági Hivatal elnökének költségvetési javaslatát, végül is három lépésben, háromszor 5 százalékos illetményemelésről döntött az Országgyűlés, de nem az OBH elnökén kell számon kérni azt, hogy harcoljon jobban a bírák béremeléséért, mert ahogy mondtam, a javaslatuk tartalmazott egy jóval nagyobb lépést.
Hozzáteszem, én akkor is elmondtam, hogy magával a módszerrel nem értettem egyet és a frakcióm nevében nem értettem egyet, mert ott a nemzetgazdasági átlagkereset emelkedéséhez kötötték volna, egy automatizmushoz kötötték volna a bírák illetményemelését, ez azonban számos problémát vet föl, minimum azt, hogy sarkalatos törvényben szabályozott kérdésről van szó, de hangsúlyozom, hogy az OBH javaslata nagyobb béremelést tartalmazott volna a bíráknak.
Ami az igazságügyi alkalmazottak béremelését illeti, és Völner Pál képviselőtársam, államtitkár úr által benyújtott javaslatot illeti, szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy az igazságügyi alkalmazottak illetménye emelkedik január 1-jétől, emelkedik azért, mert a vetítési alap emelkedik, hiszen a bírák illetménye emelkedik. A képviselő úr, államtitkár úr javaslata azt a problémát igyekezett orvosolni, hogy a törvény egy olyan másik törvényre utal, nevezetesen, a közszolgálati jogviszonyra utal, amely alapján egy kompenzációt kell fizetni azoknak az igazságügyi alkalmazottaknak, akiknek a jövedelme vagy az illetménye a közszolgálati illetmények alatt maradna.
(16.00)
Most nagyon leegyszerűsítettem a problémát, de ez a lényeg, hogy egy bérkiegészítésről vagy egy kompenzációról szól. Tehát nem arról van szó, hogy az igazságügyi alkalmazottak közül senkinek nem fog emelkedni a jövőben az illetménye, sőt, mindenkinek fog emelkedni az illetménye, hanem arról van szó, hogy a közszolgálatban dolgozókhoz képest mennyivel emelkedik az illetménye. Tehát az itt a kérdés, hogy mennyivel emelkedik az igazságügyi alkalmazottak illetménye. És természetesen egy ilyen kompenzációt utólag is ki lehet fizetni, amennyiben az Országgyűlés később így dönt, de ezt csak a tények kedvéért szerettem volna leszögezni.
És egy harmadik kérdés, hogy vajon nagyjából az elmúlt 15 évben… - 2003-at jelölte meg Bárándy képviselő úr, hogy onnantól számított, hogy a bíráknak emelkedett a jövedelme.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Először is, most azon nagyvonalúan ugorjunk át, hogy 2003-2010-ig önök kormányoztak, tehát akár emelhették is volna a bírák illetményét, de 2010-től jelentős reálbér-növekedés van a bírák illetményében, azért, mert az adóelvonás jelentősen csökkent. Önök is tudják, hogy a bírák illetménye, pontosabban egy része abba a felső kulcsba tartozott, amit megszüntetett a 2010-ben hivatalba lépő kormány, tehát reálbér-növekedés nemcsak emiatt, hanem például a gyermekek után járó adókedvezmény miatt is volt a bírák körében.
Nyilván a reálbért nehezebb kimutatni, mint a nominális bért, de a reálbér-növekedés bekövetkezett. Igaz, hogy ez mindenkinél bekövetkezett, az azonban nem állítható, hogy a bírák tekintetében semmilyen elmozdulás nem történt. Utoljára 2012-ben állapította meg az Országgyűlés, ha jól emlékszem, 391 ezer forintban a bírói illetményalapot, és ez a jövő évtől 431 ezer forint lesz. Tehát ez az 5 százalék, és erre jön majd rá még további emelés.
Tisztelt Ház! A béremelés kérdése nem annyira fekete-fehér, mint ahogy önök állítják, és úgy gondolom, különösen nem az OBH elnökének róható fel az, hogy az Országgyűlés úgy döntött, hogy kisebb lépésekben növeli a bírósági dolgozók illetményét, de növeli a bírósági dolgozók illetményét, tehát minden területen léphet előre az ország, nemcsak mondjuk, a közszolgálatban dolgozók, hanem a bírósági dolgozók tekintetében is. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me