DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy a rezsicsökkentés nem egy egyszeri feladat, az egy folyamatos kormányzati magatartás. A kormány válasza határozott igen, eddig is megvédtük és a jövőben is meg fogjuk védeni az elért eredményeket.
A kormány minden család számára segített azzal, hogy 2013-ban döntött amellett, hogy a háztartásokat kivétel nélkül mindenütt sújtó és Európában egyik legmagasabb rezsiköltséget csökkenti. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adatai alapján a rezsicsökkentésnek köszönhetően 2013. január és 2015. december 31-e között a lakossági fogyasztók a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszámlákon 580 milliárd forintot takarítottak meg. Ha a víz-, csatorna-, kémény-, valamint a hulladékdíjak csökkentését számoljuk, akkor ez a megtakarítás meghaladja a 640 milliárdot.
A 2015. évi adatokból kiindulva ’16. október 31-ig 865 milliárdot takarítottak meg a háztartások. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez egy rendkívül jelentős összeg. Egy többgenerációs nagycsalád évente akár 300 ezer forintot, egy családi házban élő, földgázzal fűtő, nyugdíjas házaspár 115 ezer forintot, egy kétgyermekes, társasházi lakásban élő család pedig éves szinten 110 ezer forintot képes megtakarítani.
Külön szeretnék szólni arról, hogy a korábban, évek során felhalmozott hátralékokat is jelentős mértékben mérsékelte a rezsicsökkentés. A 30 napon túli villamosenergia-díjhátralékok 2012-ről 2016-ra 29 milliárdról 17 milliárdra, a földgáz esetében 45 milliárdról 23,5 milliárdra csökkentek. Ezek a számok mutatják a rezsicsökkentés társadalmi hatását, ugyanakkor azt is, hogy ennek eredményeit meg kell védeni, hiszen ezt a folyamatot folytatni kell, mert még mindig van hátralék, amit le kell dolgozni.
Csak jellemző adatként: 2012-ben 140 ezer lakossági fogyasztó volt kikapcsolva, 2016-ban csak - ha egyáltalán lehet ezt a szót használni - 96 ezer. Éppen ezért van tennivalónk a rezsicsökkentés eddigi eredményeinek a megvédésében s ennek a folyamatnak az állandó kormányzati magatartásként történő folytatásában. A rezsipolitikánkkal szembeni támadások ellen határozottan fellépünk, és fel is fogunk lépni, s a Brüsszelből érkező nyomásnak nem engedünk. A fogyasztók továbbra is megfizethető áron jutnak hozzá az energiához, és azon vagyunk, hogy a lakosság mellett az ipari rezsicsökkentés kérdését is napirendre vegyük. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me