DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A pedagógusbéremelés után a kormány eldöntötte, hogy minden más ágazatban is, ahol lehetősége nyílik rá, igyekszik hasonló béremelési programokat indítani, így tehát a 170 ezer pedagógus mellett növeli a 97 ezer egészségügyi dolgozó fizetését, a 93 ezer szociális dolgozó fizetését, a 14 ezer, felsőoktatásban dolgozó fizetését, és a legújabb bejelentések alapján pedig a kultúrában dolgozó több mint 20 ezer dolgozó fizetését is.
Az elmúlt években látható volt, hogy Magyarországon, aki munkást keres, az most már nagy valószínűséggel talál is magának, hiszen a foglalkoztatottsági számok soha nem látott magasságban vannak: 4,4 millió ember dolgozik, ami 680 ezerrel több, mint hat évvel ezelőtt. Mindezt segíti a korábbiakhoz képest rekordalacsony, 15 százalékos személyi jövedelemadó. Ez növelte a keresetek vásárlóértékét 7,5-8 százalékkal, és pontosan ennyivel nőtt a kereskedelmi forgalom is.
Négy éve töretlenül, megállás nélkül emelkednek a reálbérek Magyarországon. Négy éve folyamatosan, félévről félévre egyre többet ér kinek-kinek a fizetése, amit haza tud vinni. Ez azt jelenti, hogy 2012 óta 15 százalékkal nőtt az emberek pénzének az értéke; 15 százalékkal több dolgot tudnak vásárolni, mint amit korábban tudtak a fizetésükből vásárolni, mint amit hazavittek.
Ha megnézzük ágazatonként, akkor azt láthatjuk, hogy a kulturális területen, ahogy mondtam, egy átlagos 27 ezer forintos béremelésre fog sor kerülni. Ha a maximumértékét nézem, ez akár 55 ezer forintra is emelkedhet, de a középfokú végzettségűeknél 15 ezer forint környéki, a felsőfokú végzettségűeknél pedig 30 ezer forint környéki bérkiegészítést kaphatnak a következő időszakban.
A képviselő asszony nagyon részletesen ismertette, hogy az egészségügyben dolgozók számára milyen pozitív változásokat hoz a következő év. Az orvosoknak összességében 207 ezer forint a több év alatt megvalósuló béremelés, az ápolók esetében pedig a fizetések duplázásáról beszélhetünk.
A szociális területen 2014-ben és 2016-ban ágazati bérpótlékot adtunk, amelynek következtében átlagosan 22 százalékkal, 31 ezer forinttal növekedhetett a bérük. De ha egy konkrét példát nézek, egy szakirányú végzettségű gyermekfelügyelő, aki 37 éve van a pályán, 36 ezer forinttal kap többet; egy főiskolai végzettségű pályakezdő családgondozó, tehát amikor elindul a pályáján, 43 700 forinttal kap többet, mint 2013-ban.
Egy pályakezdő szociális tanácsadó pedig, amikor elkezdi ezt a tevékenységét, 52 ezer forinttal keres többet, mint korábban, ha valaki pályakezdőként indult. És erre jönnek a további emelések 2017-től és 2018-tól, amely a bruttó átlagkeresetet a szociális szférában előbb 208 ezer forintra, majd 233 ezer forintra fogja növelni.
A felsőoktatásban már szintén elindult a bérfejlesztés, 15 százalékos 2016-os béremeléssel, ezt 2017-ben is további 5 százalékos, és 2018-ban is további 5 százalékos béremelés fogja követni. Ez azt jelenti, hogy egy egyetemi tanár, aki 3-as fokozatban van, az ő bruttó bére 437 ezer forintról 528 ezer forintra nő.
A pedagógusok esetében szintén több éve, minden szeptember 1-jén emelkedik a pedagógusbér. Összességében 50 százalékos lesz az átlagos béremelkedés. Egy 18-20 éves gyakorlattal rendelkező, egyetemi végzettségű pedagógus esetében 172 ezerről 304 ezer forintra nő a fizetése. Ez igencsak érzékelhető növekedés, azt hiszem, mindenki számára, aki az oktatási ágazatban dolgozik.
Ha a kiterjesztett életpályamodell kapcsán a bölcsődei foglalkoztatottakról, a kisgyermeknevelőkről is beszélünk, ott azt láthatjuk, hogy a 18-20 éves gyakorlattal rendelkező, felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelő 190 ezer forint helyett előbb 257, majd 274 ezer forintot kap, de egy középfokú végzettségű kisgyermeknevelő bére is 153 ezer forintról jövőre 170 ezer forintra emelkedik.
Látható, hogy mind a piaci szférában az adócsökkentéseknek és a minimálbéremeléseknek köszönhetően, mind pedig az állami szférában immáron érezhetően mindenkinek nő a bére, és bízunk benne, hogy ezáltal karácsonyra is mindenkinek több jut, akár dolgozó, akár nyugdíjas. Én így kívánok mindenkinek, a parlament tagjainak és mindenki másnak az országban békés, politikamentes, kellemes, áldott karácsonyi ünnepeket.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me