Z. KÁRPÁT DÁNIEL,

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL,
Z. KÁRPÁT DÁNIEL, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Lehetne erről a törvényjavaslatról egy értelmes vitát folytatni, no nem olyan hangnemben, mint ahogy KDNP-s képviselőtársam az imént megpróbálta indokolni az indokolhatatlant, hiszen, ha igaz lenne, amit mond - tényszerűen nem igaz -, akkor nem rohammunkában, az ünnep előtt és nem két nap alatt próbálták volna átverni ezt a csomagot rajtunk, hanem teljesen egyértelműen rászánták volna a szükséges időt, ez keresztülment volna a szakbizottságokon, nem rendkívüli eljárásban, nem sürgősséggel, hanem tisztességes módon végigmentünk volna azokon a szakmai vitákon, amelyeket önök tökéletesen negligáltak.
A helyzet az, hogy ez a csomag arról szól, hogy önök sportszövetség élére vagy sportszövetségek élére könnyebben tudják odapakolni a saját embereiket. Ezt a sportszövetségek nem akarják, ezt az érintett szakmai szervezetek jellemző módon nem akarják - ezt önök akarják. Aztán nyilvánvaló módon, amikor egy sportszövetséget kényszerhelyzetbe hoznak, akkor próbálják a legkisebb rosszat választani, de a helyzet az, hogy ez a csomag nem erről szól. Hozzáteszem, ami benne van, az is érdekes; főleg egy KDNP-s részéről volt számomra érdekfeszítő azt hallgatni, hogy morálisan hogyan és milyen módon lehet legalizálni azt, hogy tulajdonképpen offshore cégek működését önök azért a szürkezónában meghagynák. Valóban, jogos volt az az ellenzéki felvetés, hogy ha offshore cégekkel szemben kívánnának fellépni, akkor először talán az önök barátai környékén kellene körülnézni, a letelepedésikötvény-üzletág tekintetében az önök jó barátai több mint százmilliárdos közvetítői díjjal gazdagodtak az érintett időszakban.
Vas képviselőtársam, egyáltalán nem vicces ez a történet, hiszen nagyon súlyos következményei lesznek. A helyzet az, hogy önök potenciális terroristákat szabadítanak az országra, az önök jó barátai ezen gazdagodnak, és miközben a kötvényrendszer felülvizsgálatáról handabandáznak a közvélemény előtt, mit csinálnak? Behoznak a Gazdasági bizottságba egy olyan indítványt, amely a ciprusi közvetítő cég tevékenységi körét a Seychelle-szigetekre terjeszti ki. Hargitai képviselőtársam, álljon fel, magyarázza el nekünk, mi szükség van arra, hogy a Seychelle-szigeteken önök és a barátaik kötvényekkel üzleteljenek!
Magyarázza el nekem azt a nemzetgazdasági érdeket, főleg olyan körülmények között, hogy 2014 decembere óta, a hozamkörnyezet vizsgálata tekintetében, már jobban megéri a piacról finanszírozni ezt az egészet, és nem az önök piszkos pénz megszerzésére irányuló kötvényüzlete által.
Mindjárt itt az ünnep. A helyzet az, hogy önök ezen rendszer felülvizsgálatát ígérték, megint hazudtak, szokás szerint hazudtak, ez a rendszer nem került felülvizsgálatra. (Dr. Hargitai János: Zajlik!) Úgy kerül sor az ünnepre, hogy az önök piszkos pénz megszerzésére irányuló rendszere még mindig itt van. Mit csináltak ezzel szemben? Az önök barátai Irakban nyitottak még egy irodát. Irakban is be lehet menni a plázába, és letelepedési kötvényt lehet vásárolni, eközben családegyesítések tekintetében még több ezer gazdag külföldi család tagját engedték telepedni Magyarországon. Ez az önök bizonyítványa! Brüsszel - helytelen módon - 1300 idegen indokolatlan betelepítésével fenyegetőzött, ezzel szemben önök és a barátaik több ezret már letelepítettek Magyarországon, letelepedési jogot adtak nekik.
Az, hogy a kormány az illegális jövedelmek tisztára mosására szolgáló stabilitási megtakarítási számlát megszünteti ezzel a javaslattal, egy dolog, engem még jobban érdekelne az indoklás része. Miért nem működött kellőképpen ez a rendszer? Milyen mérleget tudnak vonni? Miért most szüntetik meg? Miért nyitnak helyette egy másfajta kiskaput? Ha nem működött, akkor milyen módszereken kellene változtatni annak érdekében, hogy mindez működjön?
Nemzetgazdasági megközelítésből el lehetne fogadni azt, hogy a szürkegazdaságból húzzunk vissza cégeket a fehéren, normálisan működő gazdálkodó egységek körébe, de ehhez meg kellene fejtenünk, hogy az utóbbi években önöknek ez miért nem sikerült teljeskörűen, és meg kellene fejteni, hogy ezen módszer megszüntetésével és egy másik kiskapu kinyitásával mitől fog ez hatékonyabban működni. Nyilvánvaló módon lesznek hazai gazdasági szereplők, akik azt fogják mondani, hogy jelenleg 15 százalék az szja-kulcs, ezzel szemben egy kedvezményes 10 százalékos adóformával letudható lesz a vagy illegálisan, vagy félig legálisan megszerzett jövedelem hazahozatala, tulajdonképpen ez ennek visszahúzása a fehérgazdaság irányába, még nem oda, csak az irányába. Tehát lesznek, akik ezt kifogásolni fogják.
Nyilvánvaló módon azt is végig kéne gondolni, hogy kamat, értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem, osztalék, SWAP, árfolyamnyereségekből származó különböző jövedelmi formák összes fajtája esetében érdemes-e egy kiskaput nyitni, vagy lehet, hogy szelektálni kellene ezek közül, és lehet, hogy csak azokra a gazdasági szférákra kellene koncentrálni, ahol a legális jövedelemszerző tevékenység, fogalmazzunk úgy, jellemzőbb, mint a többi esetében.
Mi azt látjuk, hogy itt megszűnik egy lehetőség, aminek a mérlegvonása, vizsgálata elmaradt, és jön egy újfajta kiskapu, aminek mintha a modellezése maradt volna el, de ebben a vitában még van erre lehetőség. Tehát akkor segítsenek rajtunk azzal, hogy kifejtik az ezzel kapcsolatos nézeteiket, vízióikat.
Nyilvánvaló módon a cégek adómentes adásvételére szolgáló átmeneti amnesztia is érdekes kérdéseket vet fel, hiszen látható, hogy a szigorodó, OECD-szintű pénzmosás elleni harc előtti ajánlatról van szó, egy olyan piaci ajánlatról, amit önök most megtesznek azoknak a cégeknek, akik vagy a szürke-, vagy a feketegazdaságban működnek. Itt is látnunk kell azt, hogy ezen utolsó felbuzduláson keresztül kik hozhatók vissza a magyar piacra, kik hozhatók vissza úgynevezett legalitási határokon belülre. Én azt látom, hogy a kormányzat kapkod, de tulajdonképpen önök ilyen, két nap alatt kiegészítő jelleggel benyomták ezt az amnesztiajellegű valamit, és itt igazából a lényeg a sportszövetségek körül található, amiről majd Szilágyi képviselőtársam részletesebben fog szólni.
Azt is látjuk, hogy az, hogy akár strómanok is egymás között cserélgethetik adómentesen a külföldi cégeiket, nem biztos, hogy önmagában jó megközelítés. Lehet, hogy bizonyos korlátokat kellene szabni, lehet, hogy a szankciórendszer felől kellene megközelíteni az egészet. Ezen társaságok fehérgazdaságba való visszahúzása esetén inkább a szankciótól való félelem szokott működni és az ezzel való operálás, tehát lehet, hogy ezen az oldalon sokkal nagyobb sikereket tudnának elérni.
El kell hogy mondjuk, a sportszövetségekről tényleg nagyon-nagyon keveset szeretnék beszélni, de annyit muszáj, amikor azt mondják, hogy azért nyújtják be ezt, mert közvetlen kommunikációt kívánnak elérni sportszövetségek és állami szervek között, gyakorlatilag a kommunisztikus kézi vezérlést nevezik át teljesen aljas módon, önökre nincsen szükség ugyanis sem a sportszövetségek élén, sem sportklubok élén. Államtitkár úr, elnézést, hogy önnek szegezem: önnek lehet a legnehezebb - hát, a NAV-ért felelős emberként, a Mezőkövesd elnökeként? Ne haragudjanak, de hány lovat szeretnének egyszerre megülni? Az államtitkár úrral mi beszélhetnénk a hétvégi Honvéd-Mezőkövesd mérkőzésről (Derültség.), és való igaz, megdicsérem, az ön regnálása alatt Pintér Attila egy masszív középcsapatot faragott az újoncból, és amikor a Honvéd, a csapatom a hétvégén diadalmaskodott önökkel szemben egy igen heroikus csata végén, akkor azt mondom, hogy egy masszív csapat fölött diadalmaskodott, ennek a sikernek sportértéke van.
De azt is mondom, hogy nem feltétlen hatékony az, hogy bizony a NAV mellett felelősnek lehet lenni sportklubokért is, ezer lovat lehet megülni egyszerre. Pontosan a hasonló álláshalmozás ellen léptünk fel az utóbbi hat évben számtalan alkalommal. Ha az egyszerű szurkolókkal elbeszélgetnek - tegyék meg, kérem -, ők azt fogják mondani, hogy ki a politikával a stadionokból, a sportklubok éléről, nincsen szükség ott önökre, nem kellenek önök a birkózószövetségbe, nem hívta oda önöket senki; önök be szeretnének oda lépni, de önöket nem hívták oda, hívatlanul belépni valahova illetlenség legalábbis. Tehát azt kell hogy mondjuk, ha valódi szurkolókkal beszélnének, akkor azt hallanák, hogy le a kártyával, fejezzék be a szurkolók szankcionálását, és egyáltalán, vonuljanak vissza ebből a szférából, nincs önökre szükség ott. (Tállai András: 30 éve vagyok ott, csak 30 éve csinálom!) Államtitkár úr, masszív középcsapat lett a Mezőkövesdből, elismerésem, de próbáljanak meg egy lovat megülni! Éppen ezért mondhatom azt, hogy: „Csak a Kispest, mindörökké!!! Gyerünk, vörös-feketék!” Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban. - Derültség.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me