TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az adóelkerülők, az offshore lovagok ellen nemcsak Magyarország Kormánya, hanem a nemzetközi szervezetek is harcot hirdetnek. Ez a küzdelem jövőre új szakaszába lép. Az eredményes fellépéshez a leghatékonyabb eszközt az OECD égisze alatt kidolgozott, a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szóló többoldalú megállapodás biztosítja. Az első információcserére 2017. szeptember 30-ig kerül sor az új, valamint a már meglévő magas értékű egyéni számlák esetében. Ez azt jelenti, hogy 2017-től több mint hetven országból érkezhet magyar pénzügyiszámla-tulajdonosokról információ a hazai hatóságokhoz.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 2017 őszétől már rendelkezésére állnak a nagy értékű külföldi bankszámlák adatai is, amelyeket az adóhivatal kockázatelemzői összevetnek a rendelkezésre álló egyéb adatokkal, így könnyen kiszűrhetők azok, akik a költségvetést és a tisztességes adózókat megkárosítva a hazánkban keletkezett jövedelmük után nem fizették meg a közterheket. A NAV esetükben az eltitkolt adó mellett akár 200 százalékos adóbírságot és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékot is kiszabhat. Ez mindenképpen azt jelenti, hogy jövőre már nem lehet, de nem is érdemes eltitkolni a NAV elől a külföldi bankszámlák egyenlegét. Felmerül annak a lehetősége, hogy a magánszemélyek még az átadás megkezdése előtt megjelenítsék a külföldi bankszámlán lévő vagy más módon eltitkolt jövedelmeiket, és teljesítsék adófizetési kötelezettségüket.
Tisztelt Ház! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat alapján az a magánszemély, aki még az ellenőrzés megkezdése előtt úgy dönt, hogy kamatból, osztalékból, árfolyamnyereségből származó vagy vállalkozásból kivont jövedelme után 10 százalékos mértékű adót fizet, mentesül az esetleges adóhivatali revízióval járó jogkövetkezmények alól. Ezt a jövedelmet ugyanis a 10 százalékos adón és önellenőrzési pótlékon kívül más fizetési kötelezettség nem terheli. Ám az adóból semmilyen kedvezmény sem vehető igénybe. A módszer alkalmazásának feltétele, hogy az érintett a NAV által kijelölt bank számlájára 2017. június 30-ig befizesse a teljes összeget, amelyből a bank utalja át anonim módon a 10 százalékos adót.
Egy féléves átmeneti időszakban arra is lehetőség lesz, hogy a magánszemélyek kedvezményesen szerezzenek legalább 10 százaléknyi részesedést vállalkozásban. Amennyiben a részesedés ingyenes megszerzését a szerző fél bejelenti az állami adóhatóságnak vagy a részesedés vételárának kifizetése EGT-tagállamban lévő bank útján történik, nem kell adót és egyéb közterhet fizetni, így ez az összeg is a vállalkozás növekedésére fordítható. Az említett intézkedéssel összhangban 30 napos átmeneti időszak után kivezetésre kerül a stabilitási megtakarítási számla intézménye.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat egy további törvény módosítását is kezdeményezi.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me