SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! 2017-ben úszó-világbajnokság lesz Magyarországon. A riói olimpia után Hosszú Katinka és Gyárfás Tamás szakmai vitába keveredett, és az úszószövetség tisztújító közgyűlése várhatóan február környékén lesz.
Most, egy normális esetben az elnök úr rám szólhatna, hogy ne térjek el a tárgytól, hiszen ez a törvényjavaslat a személyi jövedelemadóról szóló törvényt változtatja meg, a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvényt változtatja meg. Olvasom tovább: az utólagos adófizetésről rendelkezik, aztán Magyarország gazdasági stabilitásáról rendelkezik, és akkor így olvashatjuk végig, a részesedési kedvezmény megszerzése, s a többi, s a többi. És a végén ott van egy olyan módosítás ebben a salátatörvényben, ami egyáltalán nem illik ide, hiszen ez rendelkezik arról, hogy mostantól kezdve már a politikai vezetők is betölthetnek ilyet, sportszövetség vagy sportegyesület tisztségviselői lehetnek. Hogy ez hogy került ide, ezt önöknek kellene megmagyarázni, de tegnap sem tudtak rá választ adni, hogy igazából hogy kerül ide. (Z. Kárpát Dániel közbeszólása.)
Véleményünk szerint úgy kerül ide, hogy önök már tudják, hogy ki lesz az úszószövetség elnöke, bár még ki sem írták a tisztújítást, bár még meg sincs az időpont. Viszont tegnap is kértem, most is kérem önöket, hogy mivel a társadalmat nagymértékben érdekelte ez a Hosszú Katinka-Gyárfás Tamás vita, amely az olimpia után reflektorfénybe került, ne várassák tovább a társadalmat. Mondják meg, hogy ki lesz az úszószövetség elnöke, hiszen tudom, majd ott egy demokratikus választás lesz aszerint, amit önök meghatároznak a közgyűlésen, küldöttgyűlésen részt vevő embereknek. Tehát szeretném tudni, hogy ki lesz az úszószövetség elnöke, hiszen ez a változtatás a következőt jelenti: mostantól kezdve a miniszterelnök, miniszter és államtitkár közül is választhatnak az úszószövetség élére.
Van még egy érdekes kérdés egyébként, talán erre is tud nekem választ adni az államtitkár úr, ha hajlandó lenne válaszolni. Ha megnézem most a Wikipédiát - és képviselőtársam felemlítette itt a Honvéd-Mezőkövesd mérkőzést -, a Wikipédiában a Mezőkövesdnél a következőt találom, elnök: Tállai András. Önök most változtatják meg ezt a törvényt. Államtitkár úr már elég régóta államtitkár. Mostantól lehetne akkor ennek az egyesületnek az elnöke, ha majd megszavazzák. Véleményem szerint eddig jogszerűtlenül volt a Mezőkövesd elnöke, az államtitkár úr egy egyesület elnöke volt. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiból - Közbeszólások ugyanonnan: Nem, nem! - Z. Kárpát Dániel közbeszólása.)
Ez összeférhetetlen lenne, de majd a jogászainkkal megvizsgáltatjuk ezt az esetet, és megnézzük, hátha valóban törvénytelenség volt eddig. Az is lehet, hogy ezért változtatjuk meg, csak akkor ezt kell mondani, hogy sikeres a csapat, és továbbra is szeretne az elnöke lenni a Mezőkövesd-Zsóry FC-nek és az SE-nek, mert a sportegyesületnek elnöke, legalábbis a Wikipédia szerint. Elképzelhető, hogy akkor eddig nem lehetett volna, de majd ezt meglátjuk. Még egyszer mondom: szeretnénk azt tudni, hogy ki lesz az úszószövetség elnöke.
A másik, amit szeretnénk tudni, vagy fel szeretném hívni a figyelmüket arra, hogy itt most abszolút megmutatkozik a Jobbik és a Fidesz közötti különbség, hogy hogy képzeli, mondjuk, a Jobbik a kormányzást, és hogy képzeli a Fidesz a kormányzást. (Tállai András folyamatos közbeszólásai.)
A legjobban ez talán a sporton, a sporttársadalmon látszik meg. Hiszen mi az, amiben egyetértünk a Fidesszel? Abban, hogy a sport egy stratégiai ágazat. Valóban, mi is így gondoljuk, a sport nagyon nagy hatással van a társadalomra, szinte a társadalom összes szegmensére, az egészségügytől kezdve a gazdaságig nagyon sokat jelent, ha egy erős sportélet van az országban. Ebben egyetértünk.
Amiben nem értünk egyet, az az, hogy önök úgy képzelik ennek a sportéletnek a finanszírozását, és ezt bizonyították be az elmúlt 6 évben, hogy önök úgy kezelik a közpénzeket, amit a sportra fordítanak, mintha az a sajátjuk lenne. Mintha önök nyúlnának a saját zsebükbe, adnának és dotálnának egyesületeket, sportszövetségeket és mindenki mást. Mi pedig azt mondjuk, hogy ez nem a kormány pénze, ez nem az önök pénze; ez valamennyiünk pénze, az összes adófizető pénze, hiszen az ő adóforintjaikból támogatják ezeket a sportegyesületeket.
(11.40)
Az ő adóforintjaik kerülnek bele a sportba, tehát önök nem kegyet gyakorolnak azzal, hogy támogatják a sportot, hanem a kötelességüket teljesítik. De önök úgy állnak hozzá ehhez a kérdéshez, hogy önök kegyet gyakorolnak, tehát azt mondják, hogy akkor adok majd valamelyik sportági szakszövetségnek, akkor adok valamelyik egyesületnek közpénzt, ha az én emberemet ültetik be a vezető pozícióba. Hogyha fideszes pártkatonák ülnek bent a sportági szakszövetségekben, fideszes pártkatonák ülnek bent az egyesületekben, akkor kaptok pénzt - és ezt kénytelenek sajnos a sportági szakszövetségek így végrehajtani. Ezért van az, hogy ha megnézzük az összes sportági szakszövetséget, akkor talán egy-kettőt találunk, ahol önök még nem tudták leváltani a régi elnököt, és nem ültették be a helyére a saját emberüket. Ennek talán a legalja volt, és ezt elmondtam tegnap a TAB-ülésen is, de itt megemlítem a parlamentben is, hogy lehessen a jegyzőkönyvből majd visszaolvasni a későbbiek folyamán, ennek a legalja volt, amit önök a birkózószövetségnél műveltek. A birkózószövetség élén egy olyan sportember volt, egy olyan ember volt egyébként, aki mind az emberi kvalitásával, mind a sportemberi kvalitásával példát mutathat Magyarországon: Hegedűs Csaba, aki Európa-bajnok, világbajnok, olimpiai bajnok. Úgy nyerte meg az első világbajnokságát, hogy mindenkit tussal vert. Huszonvalahány éve volt benne a birkózószövetség elnökségében, és dolgozott ezért a sportágért.
Na, de önök úgy gondolták, hogy sokkal rátermettebb, sokkal jobban tudja majd segíteni a birkózás sportágat egy olyan ember, aki az önök padsoraiban ül, nevezetesen Németh Szilárd. Németh Szilárdnak annyi köze van a birkózáshoz egyébként, míg Hegedűs Csaba Európa-, világ- és olimpiai bajnok, Németh Szilárdnak annyi köze van a birkózáshoz, hogy ő nap mint nap birkózik a szavakkal, amikor nyilatkozik. (Dr. Józsa István: A saját korlátaik!) Ennyi. És önök mit csináltak? Leváltották Hegedűs Csabát úgy, hogy elküldték a közgyűlésre a saját polgármestereiket, közel 40-et, és az ő szavazataikkal sikerült leváltani. Majd, amikor leváltották, akkor ez az ember, aki huszonvalahány éve a birkózószövetség elnökségében benne volt, mint mondom, Európa-, világ- és olimpiai bajnok, felment a választás után az irodájába, és az önök nagyon intelligens, alig arrogáns viselkedésével Németh Szilárd felküldött három ügyvédet, hogy van öt perce, hogy elhagyja a saját irodáját. Majd, mivel Hegedűs Csaba sem egy kis ember, és még Növényi Norbert is benn volt az irodában, úgy gondolta a három ügyvéd, amikor mondták, hogy ez nem fog ilyen gyorsan menni, hogy mégis inkább jobb, ha kimennek ebből a helyiségből. Na, maguk így kezelik a sportot! Mintha a saját hűbéres rendszerük lenne, és ez felháborító!
A Jobbik nem így képzeli. A Jobbik - mondom még egyszer - úgy képzeli el, hogy stratégiai ágazat a sport, támogatni kell a sportot, meg kell adni minden lehetőséget arra, hogy a különböző sportágak megfelelően fejlődjenek, erre energiaforrásokat kell biztosítani. De ez nem feltétele annak, és nem is szabad, hogy feltétele legyen, hogy jobbikos politikusnak kelljen beülni a sportági szakszövetségbe. Nem! A legmegfelelőbb embert találjuk meg azokba a sportági szakszövetségekbe, azokba az egyesületekbe, a legmegfelelőbb embert, aki a fejlődést biztosítani tudja. Mi ezt így szeretnénk. Önök másképp. Majd ezt el fogják dönteni 2018-ban a választók, hogy melyik út a megfelelőbb.
Én attól félek, hogy önök, annak ellenére, hogy egyébként sok pénzt öltek a sportba az elmúlt hat évben, óriási károkat okoztak. Gondoljunk csak bele egyébként, amit a Magyar Olimpiai Bizottságnál műveltek! Itt öt évvel ezelőtt a parlamentben hiába mondta az ellenzék, hogy ne adják oda az összes jogosítványt a Magyar Olimpiai Bizottságnak és ne vegyék el a sport-szakállamtitkárságtól, önök azt mondták, hogy ez a jövő útja, át kell adni mindent. Át is adtak, hiszen új elnöke volt a MOB-nak, Borkai Zsolt, aki még akkor élvezte fideszes pártkatonaként az önök… - nem az önök, dehogyis, hát nem önök döntenek -, az ott, abban a székben ülő Orbán Viktornak a bizalmát, hiszen, amit Viktor enged, az történik ebben az országban. Orbán Viktor bizalmát élvezte, mindent áttettek oda. Nem érdekelte önöket, hogy mondta az ellenzék, hogy ez nem lesz így jó. Eltelt öt év, Borkai Zsolt kiesett Orbán Viktor kegyeiből, nem volt hajlandó lemondani a MOB-elnöki pozíciójáról. Mit csinálnak önök? Visszatesznek mindent a sport-szakállamtitkársághoz. Mintha mi sem történt volna, most azt mondják, hogy ez a jövő útja.
Egyszerűen, amit csinálnak a sport területén, az felháborító. És attól félek, hogy olyan patinás és neves egyesületek egyébként, mint a Ferencváros is, majd meg fogja inni ennek a levét. Hiszen még jól emlékszünk, az első Orbán-kormány idején is voltak hasonló törekvéseik a sport területén. Csak akkor éppen a Ferencvároshoz nem Kubatov Gábort ültették oda, hanem Torgyán Józsefet. Olyan jól működött Torgyán József alatt a Ferencváros, hogy utána ennek kapcsán csődbe ment, és mehetett a második vonalba. Attól félek majd, hogy esetleg, amikor nem Kubatov Gábor lesz az elnök, és kiderülnek azok a dolgok, hogy jelen pillanatban, mondjuk, hogyan finanszírozzák a Ferencvárost, nehogy egy hasonló csőd kerüljön előtérbe, és tegyék tönkre azt az egyesületet is.
Tehát teljesen másképp gondolkozunk a sportról. Ez nagyon jól mutatja a különbséget a Jobbik és a Fidesz között. Én remélem, hogy a választók is ezt észre fogják venni, hiszen mi nemhogy majd engednénk, hogy a miniszterek meg az államtitkárok sportági szakszövetségeknek vagy pedig sportegyesületeknek legyenek a vezető tisztségviselői, hanem meg fogjuk tiltani, még nemcsak a minisztereknek meg az államtitkároknak, hanem az országgyűlési képviselőknek, a helyettes államtitkároknak, vagy a polgármestereknek is, akik döntéseket hoznak, hogy ne az legyen, hogy náluk kelljen lobbizni. Ne az legyen, és egyébként ezt bevallják ám az egyesületek, hiszen nézzék vissza, vissza lehet keresni, a Google a legjobb barátjuk, nézzék meg, hogy mit mondtak az MTK-nál, amikor megválasztották Deutsch Tamást elnöknek! Azt mondták, hogy azért Deutsch Tamást kérték fel, mert azt várják tőle, hogy majd ő ki tudja lobbizni, hogy az MTK minél több pénzt kapjon. Hát önök szerint ez egy normális szempont? Ezt kell mérlegelni az egyesületeknek? Hát, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, amint lehetősége lesz rá és rajtunk múlik, azonnal be fogjuk nyújtani azt a törvényjavaslatunkat, amit egyszer már benyújtottunk 2012. március 26-án, de önök leszavaztak. Vona Gáborral közösen nyújtottuk be ezt a módosító javaslatot, amelyik kimondja, hogy összeférhetetlen a sportvezetői tisztség, összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel, a polgármesterséggel, államtitkári és miniszteri szintekkel. Ne lehessen ezt megtenni, ezt el is fogjuk fogadtatni, mi összeférhetetlenné fogjuk tenni ezt a kettőt, és azt kívánjuk majd akkor a sportági szakszövetségeknek, a sportolóknak, a sportvezetőknek, hogy ők irányítsák a magyar sportot. Ők tudják azt, hogy mi a legjobb a magyar sportnak, ők döntsék el, hogy mire kívánják felhasználni majd azokat a forrásokat, amiket a Jobbik-kormány biztosítani fog számukra. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me