CZIBERE KÁROLY,

Full text search

CZIBERE KÁROLY,
CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megköszönni ezt a kérdést. Azt gondolom, hogy kevés olyan közügy van ma Magyarországon, mint az, hogy ezek a gyermekek, akik állami gondozásban élnek, tényleg méltó körülmények között tudjanak nevelkedni. Mindannyian tudjuk, hogy az 1990-es években mit örököltünk. A nevelőotthonok nagy része túlságosan nagy, 80-100, néhány esetben több száz férőhelyszámú és zsúfolt volt, másrészt gyermekotthoni célra alkalmatlan infrastruktúrában lettek ezek kialakítva, részben kastélyokban, kúriákban.
A gyermekotthonon belüli gyermekcsoportokban 20-as, 30-as létszámok működtek, és az elhelyezésükre szolgáló csoporthelyiségek sokkal inkább kollégiumra, tömegszállásra emlékeztettek, hasonlítottak. A nagy intézmények, a zsúfoltság, a települési lakókörnyezettől való izoláció, a kollégiumi jellegű életforma nagymértékben akadályozta és akadályozza a családpótló nevelést, a személyre szóló és a szükségletekhez igazodó gondoskodás megvalósítását és a gyermekek felkészítését az önálló életre.
A kormány ezért döntött úgy, hogy a gyermekvédelmi rendszerét több ütemben átalakítja és megújítja. Ennek az egyik fontos része, amit a képviselő úr is említett, a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok kiváltási programja. Az előző kiváltási időszak eredményeként odajutottunk, hogy most, ezekben a hónapokban az utolsó szakasza is el tud ennek indulni, megjelentek a nyáron és tavasszal az ezzel kapcsolatos felhívások. A gyermekotthonokban élő gyermekek 8-10-12 személyes lakásotthonokban fognak elhelyezést kapni. Ez a pályázati keret 4,2 milliárd forint. Ennyit fog erre biztosítani a kormány. Ebből 3 milliárd forint a konvergenciarégiókban és további 1 milliárd 260 millió forint a közép-magyarországi régióban lesz biztosítva.
Olyannyira elindult a program, hogy az első pályázatok be is érkeztek. Összességében 30 pályázat érkezett. Ezeknek az elbírálása folyamatban van. A kiírásban nemcsak a kiváltást és átalakítást, korszerűsítést, valamint a speciális és kettős szükségletű gyermekek ellátására szolgáló férőhelyek és befogadó férőhelyek létesítését támogatjuk, hanem a képzést és a felkészítést. Ennek a programnak az eredményeképpen 2019 végére Magyarországon nem lesznek nagy, zsúfolt gyermekotthonok, és megszűnik az ilyen jellegű elhelyezés.
A másik fontos irány, amit képviselő úr említett, hogy ennél is fontosabbnak tartjuk a nevelőszülői szolgálat folyamatos erősítését és fejlesztését. Az elmúlt években a kormány azt vállalta, hogy 2016 végére valamennyi, 12 évnél fiatalabb kiskorú gyermek nem nagy intézményben, nem gyermekotthonban lesz, hanem nevelőszülőkkel. Tisztelettel tudom jelenteni, hogy a kormány ezt a vállalását tudja is teljesíteni, amit rendkívül fontos eredménynek tartunk.
(16.40)
Azt gondoljuk, hogy ezen az úton kell továbbmenni. Előkészület és megjelenés alatt áll az a pályázat, amelyik a nevelőszülők infrastrukturális helyzetét próbálja megsegíteni, illetve az a pályázat, amely a nevelőszülők ingyenes továbbképzési rendszerbe való bekapcsolódását tudja biztosítani.
Ezekkel a fejlesztésekkel el tudjuk érni, hogy ma Magyarországon valóban minden gyermek, amelyik a gyermekvédelem rendszerében él, valós életkezdési esélyt kapjon azáltal, hogy a nevelőszülőkön keresztül egy valódi családias, szerető környezetben tud nevelkedni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), és azok, akik még a lakásotthonokban vannak, ők is egy megújult infrastruktúrában tudnak élni. (Az elnök újból csenget.) Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me