DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Orbán Viktor miniszterelnök utasítására a Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű korrupcióellenes nemzetközi kezdeményezésből, amelynek 70 tagja van, 70 állam a tagja, ebből az elmúlt időszakban, talán a múlt héten kilépett Magyarország. (Németh Szilárd István: Ki fizeti?) Tudja, ez az a szervezet, amit 2011-ben nyolc állam alapított, és valójában azért jött létre, hogy erősítsék a költségvetési adatok, a közpénzek felhasználásának a nyilvánosságát, a közbeszerzési adatok hozzá-férhető-ségén javítsanak. Önök ezt egyébként nagyon udvariatlanul is tették, hiszen pontosan ezt a szándék-nyilatkozatot, már a kilépésről, egy nappal a soron következő ülése előtt küldték el ennek a szervezetnek. Úgy gondolom, hogy ez önökhöz illik, de talán Magyarországhoz nem.
Ebből azt lehetett látni, hogy a csatlakozás ehhez a szervezethez az önök részéről nem volt több, mint az a kommunikációs trükk, vagy éppen nevezhetném hazugságnak is, amit általában szoktak csinálni, mindig azt kell figyelni, amit tesznek, nem azt, amit mondanak. Önök ebben a szervezetben ugyanúgy beszéltek az átlátható, nyílt, a nemzeti vagyont és a közpénzeket felelősen kezelő államról, az elszámoltatható kormányzatról, és azt is ígérték, hogy ilyen kormányzatot és ilyen közigazgatást fognak építeni. Ígérték azt is, hogy a társadalmat és a civil szervezeteket aktív részvétellel bevonják majd a döntések előkészítésébe és megvalósításába.
A célok helyesek, ezekkel egyet is lehetne érteni, de önök mégis kétévnyi tagság után otthagyták ezt a szervezetet, a napnál is világosabb, hogy ezt azért tették, mert önök nem tudják a saját vállalásaikat teljesíteni. Rosszul fogalmazok, önök nem akarják a saját vállalásaikat teljesíteni; hiszen ha úgy történt volna, akkor átláthatóbbak lennének a közpénz-ügyek, a közbeszerzések, Magyarországon egy sokkal elszámoltathatóbb kormányzat lenne. Most pedig azt látjuk, hogy a korrupció nem csökken, hanem napról napra nő. A Transparency International is ezt mondja önökről, a magyar kormányról, hogy Magyarország az Európai Unióban az átláthatóság tekintetében a 22-24. helyen van. Elképzelheti, államtitkár úr, hogy kik előznek meg minket. Úgy kell gondoljunk erre, hogy Magyarországon egy központosított korrupció van, ami egy olyan formára épül, aminek a törvényhozás is valamilyen szintű része, hiszen ez a kormányzás központjába is került.
Államtitkár úr, ezért kellett kilépni ebből a szervezetből? Vagy azért kellett kilépni ebből a szervezet-ből, mert már ott sem szalonképes ez a kormány? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)
(16.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me