MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Elég érdekes helyzet állt elő azzal, hogy a Jobbik nyújtja be a kormány által elfogadott és a kormánypártok által legalábbis szavakban támogatott nemzeti vidékstratégia megerősítéséről szóló határozati javaslatot. Nem először teszem ezt: 2012. március 21-én kormányülésen fogadta el ezt a stratégiát a Fidesz-kormány, majd én kénytelen voltam benyújtani ezt az Országgyűlés elé 2014 decemberében, 2016 áprilisában és 2016 novemberében, aminek folyamán most jutottunk el oda, hogy ugyan a Mezőgazdasági bizottság ülésén elutasításra került a kormánypárti képviselők által a saját vidékstratégiájuk, de ezen házszabályból fakadó lehetőségünkkel élve most mégis tudunk róla néhány percet beszélgetni.
Miért is tartottuk fontosnak mi, jobbikosok, hogy a vidékstratégia megerősítését az Országgyűlés előtt megvitassuk? 2010-ben, amikor frissen bekerültünk képviselőként az Országgyűlésbe mi, jobbikosok, biztosak voltunk abban, hogy a Fidesszel, a kormányoldallal rengeteg vitánk lesz, hiszen sokszor mást gondolunk a világról, más értékrendünk van, más közegből jöttünk, és egyáltalán egészen más jövőképünk van, de valahogy mégis azt éreztem, akkor még naivan, hogy talán ez lesz az a terület, ahol a kormányoldal, a fideszes-KDNP-s képviselők és a jobbikos képviselők között nem lesz nagy vita.
Miért gondoltam én ezt akkor naivan? Hiszen a balliberális kormányok időszaka alatt egyetértettünk abban, kormánypártiak és jobbikosok, hogy a vidék elhanyagolt állapotba került, nem kapott megfelelő hangsúlyt az aktuális kormányok részéről, nem kapott elég forrást, sem kormányzati figyelmet. Önök ellenzékben még nagyon hangzatosan követelték ezt a figyelemhiányt és ezt a forráshiányt, és próbálták erre a problémára minél többször felhívni a figyelmet, ahogy mi is tettük ezt jobbikos, akkor még csak leendő képviselőként.
Gondoltam ezt azért is, mert Ángyán József fémjelezte a nemzeti vidékstratégiát, és az ő államtitkársága idején bizony elég sokszor hangoztak el a parlamentben a részéről olyan felszólalások vagy éppen kerültek a kezünkbe olyan anyagok, amelyekkel jobbikosként is egyet tudtunk érteni.
Azért is van itt előttünk ez a vidékstratégia, mert például ilyen mondatok hangzanak benne el, hogy Magyarország több élelmiszer előállítására képes, mint amit elfogyaszt, ezért a mezőgazdaság stratégiai ágazatként kezelendő; mélységesen egyetértünk vele. Sőt, olyan mondatok is benne vannak, hogy jó minőségű, helyben termelt, egészséges, GMO-mentes magyar élelmiszer előállítása és minél szélesebb körben való eljuttatása az állampolgárokhoz is célja ennek a vidékstratégiának.
Hát, nézzük: helyben termelt. Éppen ma volt téma újra Kishantos tönkretétele, ahol jó mintaként megismerhettük, hogyan lehet bio-, ökokörülmények között előállítani ezt a bizonyos élelmiszert. GMO-mentesség. Éppen az előző vitában volt szó a CETA-ról, itt is homlokegyenest szembemennek azzal, amit lefektettek a saját stratégiájukban. Ha áttérünk a magyar élelmiszerre, akkor pedig kérdezzük meg őszintén magunktól, hogy mit jelent ma a kormány számára a magyar élelmiszer világban való terjesztése: egy szűk gazdasági elit termékeinek az expanzióját támogatja gyakorlatilag Szijjártó, amikor keresztül-kasul röpköd a világban.
Azért nézzünk egy-két számot is, amíg van erre időm. A miniszter tájékoztatása szerint a nemzeti vidékstratégia célul tűzte ki, hogy a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számát a jelenlegi 430 ezerről 700 ezerre emeljék. Eltelt hat év. Hogy örülnénk, ha még ez a 430 ezres szám egyáltalán igaz lenne! Nemhogy 700 ezerre emeltük volna ezt a számot, hanem jelentősen csökkent. A fiatal gazdák 21,6 százalékos arányát 30 százalékra akarta növelni a kormány; most már örülnénk ennek a 21,6 százaléknak is. A helyi termékek 7 százalékos arányát 20 százalékra növelnék; ebben nagyjából stagnálást tudok most önöknek itt elmondani.
Az egyetlen tétel, ami teljesült, az a nagyjából 600-700 milliárd forint, amit a jelen uniós ciklusban szeretnének elkölteni vidékfejlesztés, agrártámogatás címén, de egyrészt ez nem önökön múlik, másrészt meg sokat vitatkoztunk már itt a Ház falai között, hogy valójában kikhez is kerül ez a 600-700 milliárd forint, mert bizony nem azokhoz, akikről egyébként a nemzeti vidékstratégia szólna, azaz a helyben élő családi gazdálkodókhoz.
Szó van itt még arról is, hogy Fazekas miniszter úr magyarázkodik itt az Ángyán államtitkár úrral kitört botrány kapcsán, hogy ez ugyanaz a vidékstratégia, és nem kell idehozni a Ház elé, hiszen zajlik, folyamatban van, működik. Kérem, akkor hívják be Ángyán Józsefet, és kérdezzék meg tőle, hogy mi a véleménye jelenleg arról, hogy az ő vidékstratégiája valóban a gyakorlatban is működik-e és zajlik-e.
Tehát ezen okok miatt kérném röviden, hogy tárgyalja a parlament ezt az ügyet. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me