ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Mi a Jobbikban úgy vagyunk a nemzeti vidékstratégiával, mint majd 200 esztendeje Széchenyi pölöskei jobbágyai a Hitel című munkával, amikor jogvitába keveredtek a legnagyobb magyarral. Mi is tetten akarjuk érni azon arany szavakat, amelyeket beleírtak ebbe a dokumentumba. A baj, hogy ezek érvényesülését nem nagyon látjuk, ugyanis a Fidesz-féle magyar reformok a magyar vidék egy jelentős részén egész egyszerűen nem működnek. Ha működnének, akkor a most is csekély népességmegtartó erő nem csökkenne évről évre, ha működnének, akkor süllyedő Atlantiszként nem merülnének el egész járások, ha működnének, akkor a társadalmi pusztulással párhuzamosan nem erodálódna az épített környezet, nem nőne a bedőlt kerítésű, kidőlt falú házakkal csúfított porták száma.
Önök Bel-Pestből, a budai villanegyedből, néhány modernizációs szigetből meg az oligarchává hizlalt kleptokrata cimborák és zrt.-Döbrögik birtokközpontjaiból kiindulva virágzó országról vizionálnak. Mi erre viszont azt válaszoljuk, hogy a két utolsó népszámlálás között 60 ősi magyar település elvesztette a lakosságának 30 százalékát, és a közigazgatásilag nem önálló, de mégiscsak a magyar múlt pótolhatatlan részét képező, ámde nemrég kihalt Kakpuszta és Somogyszentimre sorsára juthatnak. A vidék latin-amerikanizálódása, a szociokulturálisan elmaradott rezervátumlét, az elgettósodás Északkelet-Magyarországon vagy a Dél-Dunántúlon a mindennapok valósága. Persze, kormányzati zsúrpubik nem járnak ilyen helyen, ha mégis, akkor helikopterrel átröppennek fölötte, mint anno Czinege elvtárs tette a kaszói erdő fölött.
A szomorú és nem habonyi valóság egy általam tisztelt, egyébként kormánypárti vidéki polgármester által így lett összefoglalva: a nagypolitikának csak a matematika számít, tehát nem törődnek azokkal a falvakkal, ahol kevesen élnek. Mi hiszünk abban, hogy ha a nemzet egy tölgy, akkor annak a gyökérzete a vidék, viszont ideje lenne lépni, ugyanis ezt a gyökérzetet férgek rágják. Köszönöm a figyelmet. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Úgy van! - Taps ugyanott.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me