DR. HARANGOZÓ TAMÁS,

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS,
DR. HARANGOZÓ TAMÁS, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Annak örülök, hogy jegyzetel, amikor a bizottsági ülésen hozzászólunk, de nekem úgy tűnik, nem pontosan értette meg, hogy miről volt szó. Másrészt pedig a többségi véleményből szerintem alapvető kérdések kimaradtak, de majd megpróbálok a kisebbségi vélemény keretei között erre a kis apróságra kitérni. Például mintha a NAV elnökének a jogköreivel kapcsolatos javaslat kimaradt volna.
Ami a törvényjavaslat lényegét illeti: közel fél tucat javaslatot nyújtottunk be képviselőtársaimmal - vagy egyedül? már nem is emlékszem - ehhez a törvényjavaslathoz, amelyek pontosan azokat az ügyeket vették volna ki a törvényből, ahol egyértelműen tetten érhető, hogy önök a NAV állományának az új Hszt.-ből, a hivatásos szolgálati jogviszonyról szóló törvényből kizárólag az állomány számára negatívan értelmezhető és negatív hatással bíró rendelkezéseket lesznek most szívesek átültetni, míg az illetményrendszerrel, az előmeneteli rendszerrel, és minden egyébbel, ami elvileg jó az állománynak, az azzal kapcsolatos passzusokat véletlenül kifelejtették. Erre még a jelen lévő államtitkár meg is jegyezte, hogy - bizony isten, ezt nem tudom, hányadszor halljuk már - majd hoznak egy törvényt, amiben majd ezt elrendezik. Ezt január óta hallgatjuk. Először akkor hallgattuk, amikor kimaradtak a Hszt.-ből, hogy majd jön egy másik törvény, amelyik ezt majd rendbe teszi. Most pedig hoznak egy törvényt, amelybe minden rosszat beletesznek, és semmit, ami kedvező az állománynak, és most, a nyár közepén még mindig azt hallgatjuk, hogy majd bizony isten, hoznak egy törvényt a NAV állományának az esetleg 30 százalékos béremeléséről, az előmeneteli rendszerről vagy arról a reformról, amely a Hszt. alapján a többi rendvédelmi szervnek jár, nekik is járhatna.
(15.00)
Beszédes, hogy a módosító javaslataimat a Honvédelmi bizottság kérdés nélkül, vita nélkül, körülbelül öt perc alatt leszavazta, az összes pontot, majd TAB-módosítóként szinte szövegszerűen visszahozta maga a kormány az egyik javaslatomat, amely arról szól, hogy a pénzügyőri állomány szempontjából, a pénzügyőrök vezénylési szabályainál még az új Hszt.-hez képest is sokkal brutálisabb feltételekkel lehetett volna vezényelni a NAV-osokat. Még egyszer mondom, ezt szóvá tettük, a szakbizottságban kérdés nélkül leszavazták, majd az utolsó pillanatban visszahozták. Amit a képviselőtársam kiemelt, hogy melyik módosító javaslat kapott egyhangú támogatást a bizottságban, az egyik pontosan ez volt.
De ami kimaradt a többségi véleményből - és akkor szerintem ezzel illett volna kezdeni, mert így is kezdődött maga a napirendi pont tárgyalása -, az az, hogy a kormány, gondolom, Varga miniszter úr valamikor szerda éjszaka vagy délután megküldte a módosító csomagját a Törvényalkotási bizottságnak, és ennek az egyik legmeglepőbb pontja az volt, amit másnap reggel, szinte a képviselőket megelőzve, a Népszabadság már meg is írt címlaptörténetben, hogy tudniillik a miniszterelnöktől a parlament elvenné a jogot arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét kinevezze vagy felmentse, és ezt a jogosítványt átadná a miniszternek, Varga miniszter úrnak.
Ez a javaslat - magunk is úgy ítéltük meg, és szóvá is kívántuk tenni - úgy, ahogy van, házszabályellenes, hiszen azok a paragrafusok a törvényjavaslatban nem voltak megnyitva, ahol ezt el lehetett volna rendezni. Nagyon meglepő módon, minket is meglepő módon Gulyás Gergely, a Törvényalkotási bizottság fideszes elnöke, még mielőtt bárki ügyrendben is szót kaphatott volna, saját maga tette fel szavazásra azt a kérdést, hogy házszabályszerű-e ez a javaslat, és ő maga is megjegyezte, hogy szerinte nem. Itt nagy csoda már nem volt, a fideszes képviselőkkel együtt a bizottság leszavazta ezt a javaslatot, mármint hogy egyáltalán szóba kerülhessen.
Kifejezetten szórakoztató ez az egész, vagy az lenne, ha nem emberek életéről beszélnénk, nem egy ország presztízséről, jogbiztonságáról meg tisztességéről. Azt előadni itt, hogy a Törvényalkotási bizottságnak volt ez a javaslata, és nem a Nemzetgazdasági Minisztérium küldte át ezt a szövegszerű javaslatot, és nem Varga Mihály maga akarta áttolni ezt a javaslatot - hogy most Orbán Viktor kérésére vagy nem, vagy hogy Orbán Viktor volt-e az, aki azt mondta, hogy ő nem hajlandó és nem mer Simicska Lajossal ilyen egyértelmű és nyílt konfliktust vállalni, hogy az egyik legjobb káderét, aki nyilván az egyik legjobb helyen ül ma az államigazgatásban, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöki pozíciójában, leváltsa onnan, hanem ezt a megtisztelő feladatot Varga úrnak kívánta átadni, gyávaságból vagy számításból -, ezt már soha nem fogjuk megtudni, mert visszatérve a cinikus részéhez, a Törvényalkotási bizottság elnöke a saját javaslatát megszavaztatta, hogy házszabályellenes.
Ebből is látszik, hogy a Törvényalkotási bizottságnak ezek nem a saját javaslatai, hanem egyszerűen a kormány a Törvényalkotási bizottság fideszes többségével adatja be ezeket a javaslatokat. Teszem hozzá, szemmel láthatóan - ezeken az üléseken órákon keresztül rendszeresen részt véve, személyesen is részt véve -, világosan látszik, hogy a Törvényalkotási bizottság fideszes tagjai 99 százalékának, megengedő vagyok, 90 százalékának fogalma nincsen, hogy mi van ezekben a javaslatokban. Talán Gulyás elnök úrnak meg még egy-két embernek, meg az apparátusnak, akik éjszaka elolvassák ezeket a javaslatokat, van halvány fogalma arról, hogy a magyar kormány a magyar Országgyűlésen keresztül hogyan kívánja egyébként a törvényeket az utolsó pillanatban a saját szája íze szerint átfaragni, és egyébként hogyan asszisztál ehhez majdnem mindig a fideszes többség.
Teszem hozzá, itt most leszavazták a javaslatot, és az előbb elmondott törvényjavaslatnál is kezdett kirajzolódni az - itt utalok az előző vitára, ahol a Garancsi-bizniszt kellett a fideszes képviselőknek megágyazni -, hogy azért ott is elég szépen látszott, hogy a Törvényalkotási bizottság fideszes többségének talán fele nem volt hajlandó a nevét adni ahhoz a javaslathoz. Nagyon reméljük, hogy egyre többször lesz ilyen, és nagyon reméljük, hogy nemcsak bizottsági ülésen, hanem plenáris ülésen is megmutatkozik végre, hogy vannak még tisztességes emberek a kormányoldalon is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiból. - Boldog István: Nálatok nincsenek!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me