LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem olyan régen itt a parlamentben képviselő asszony több alkalommal is a kormány tagjain és a miniszterelnökön számon kérte az átláthatóságot. Most, amikor két olyan döntést hozott a kormány, amely az atomerőmű jelenlegi működése kapcsán és a jövőbeni működése kapcsán is nagyon nagy mértékben erősítheti a nemzetközi közvélemény bizalmát, elkötelezettségét és a hazai adófizetők átláthatóságát, akkor ön hirtelen lovat vált, egy másik pozícióba helyezi magát, ami egy bámulatos teljesítmény, nem nevezném politikusi erénynek, általában az adófizetők nem szokták meghálálni. De a múlt héten még mást mondott képviselő asszony, mást kért számon. A múlt héten számon kérte az átláthatóságot, most, hogy átláthatóság lesz, most, hogy számonkérhetőség van, most, hogy a nemzetközi sztenderdeket figyelembe vesszük, most ez a probléma.
El kellene dönteni, hogy mi az álláspontja, képviselő asszony. Egyszerűbb lenne, hogy ha megmondaná, hogy ön mit szeretne, vagy milyen tájékoztatást kapott, vagy milyen felkérést kapott az Amerikai Egyesült Államok követségétől, hogy melyik cég építse Paks kapacitásfenntartását, melyik amerikai érdekcsoport lenne az, amelyik megfelelne képviselő asszonynak. Egyszerűbb lenne, hogyha ezt így, az év végi őszinteségi rohamban elmondaná, mert ez sokkal világosabb álláspont, mint ami eddig elhangzott.
Még egyszer szeretném elmondani a két döntésünket. Az egyik döntés, hogy a Paks I. atomerőmű napi működése kapcsán szeretnénk az irányításba menedzsert vagy menedzsereket bevonni. Ennek a kiválasztásában van egy nemzetközi gyakorlat - aki ebben jártas, ismeri -, nemzetközi gyakorlatnak megfelelően fogjuk kiválasztani az érintett menedzsert vagy menedzsereket. Mi jelen pillanatban azt tudjuk, hogy a Paksi Atomerőmű mennyiért adja el a Magyar Villamos Műveknek az áramot. Szeretnénk ennek az árnak a valóságtartalmába betekintést nyerni, és úgy hiszem, hogy erre jó, ha a nemzetközi közvéleményt is bevonjuk, hogy mi is történik Pakson tulajdonképpen.
Nem kell ettől félni annyira, hogyha Pakson minden rendben van, akkor nincs itt aggódnivalója sem a Szocialista Pártnak, sem más pártoknak, sem más oligarcháknak. (Gőgös Zoltán: Ezt te mondod? - Taps a Fidesz soraiból.) Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me