DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Az őszi NATO-csúcson több ígéretet is tett a magyar kormány, ezek közül kettő nagyon fontosat szeretnék kiemelni azért, mert ezeknél különösen szóban nagyzol a kormány, viszont ezek megvalósítására semmilyen fedezet nem látszik a 2015-ös költségvetésben.
Az egyik a pápai bázisrepülőtér fejlesztése, ami 20 milliárd forintból valósulna meg. Mondanom se kell, ez a 20 milliárd forint nincs a 2015-ös költségvetésben, és mivel ez egy több éven keresztül megvalósuló beruházás, ezért itt a jövő évre már ott tartunk, hogy 344 millió forint lenne erre előirányozva. Ez sem látszik a 2015-ös költségvetésben.
A másik a védelmi költségvetés szintje, amiről az az ígéret hangzott el, hogy tíz év alatt közelíteni szükséges a GDP 2 százalékához a mértékét. Ez egy nagyon nehéz feladat lesz, főleg tekintve, hogy 2014-hez képest jövőre csökken a GDP-arányos költségvetés. Eleve a kormány megígért egy 0,1 százalékos emelést, ami nem történik meg a jövő évben.
Az már csak hab a tortán, hogy elvárható lenne, hogy a fejlesztési kiadások 20 százalékra emelkedjenek; bár a nemzeti katonai stratégiában 30 százalék van megjelölve, de ennek sincs semmi esélye ilyen költségvetés mellett.
Tehát felmerül a kérdés, hogy kit akar miniszter úr félrevezetni: a magyar adófizetőket vagy netán a szövetségeseinket. Vagy pedig nem tudja és nem érti, hogy milyen kockázatot jelent hosszú távon ez a felelőtlen védelmi költségvetési politika, amit folytatnak. De bármelyik eset áll is fenn, azt gondolom, hogy mindegyik meglehetősen aggasztó. És egyébként bármilyen fejlesztésre kérdezek rá miniszter úrnál, mindig a központi költségvetésre hivatkozik. Ezt mindannyian tudjuk, hogy ez a nesze semmi, fogd meg jól esete, ezek fantomforrások, amíg ezek nem látszanak a költségvetésben felcímkézve.
Tehát a kérdésem, hogy az említett vállalások fedezete mikor fog soron látszani a 2015-ös költségvetésben. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me