VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előterjesztő, L. Simon képviselő úr korrektül ismertette a törvényjavaslat tárgyát és a konkrét tételeit. Azt gondolom, nekem erre már nem kell kitérnem, úgyhogy ettől tekintsenek el, engedjék meg, hogy inkább csak arra koncentráljak, hogy a kormány milyen szempontok alapján támogatja ennek az előterjesztésnek az elfogadását. Világos a cél, hogy a reklámadó bevételével, a reklámpiac adóztatásával bevételhez jusson a költségvetés a társadalmi közös kiadások fedezetére. Ebből a szempontból én magam is meg tudom erősíteni azt, hogy igen, 8-10 milliárd forint nem kevés. A képviselő úr elmondta, hogy kulturális termékek, szolgáltatások milyen széles és egy egész évre kiterjedő körét lehet egy ilyen összegből finanszírozni. Azt gondolom, hogy ez mindenképpen egy komoly tétele a költségvetésnek.
A tervezett adónem jól illeszkedik az adórendszer átalakításának folyamatába, hiszen olyan forgalmi, fogyasztási jellegű közteherről van szó, amely nem érinti az iparitermék-előállító ágazatokat vagy mondjuk a mezőgazdasági szektort. Nincs tehát olyan gazdasági vagy adópolitikai indok, amely az adónem ellen szólna. A kormány célja továbbra is az, hogy inkább a fogyasztási típusú adókra helyezze a hangsúlyt, miközben csökkenti a munkából származó jövedelmek közterheit. Az elmúlt négy évben ennek megfelelően alakítottuk a gazdaságpolitikát, tehát ebből a szempontból is a reklámadó illeszkedik ebbe az adópolitikai felfogásba.
A képviselő úr szólt arról, hogy a reklámok közzétételének milyen adókötelezettsége keletkezne ennek a javaslatnak az elfogadásával. Azt gondolom, hogy ezeket nem szükséges újra ismertetnem, ugyanúgy, mint a konkrét adótételeit ennek a javaslatnak. Összességében tehát, elnök úr, azt szeretném mondani, hogy a kormány támogatja az előterjesztést, az elfogadását. Tegnap a bizottsági ülésen már plusz módosító indítványok érkeztek be, ehhez módosító indítványok elfogadását is támogatjuk majd.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me