SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Lehet Más a Politika nem először teszi meg javaslatait a devizahitel-csapdába kerültek megsegítése érdekében. A javaslat, amelynek tárgysorozatba vételét javasoljuk, azokon az intézkedéseken alapul, amelyek elfogadására az LMP már az előző ciklusban is javaslatot tett. Teljesen világos, hogy a devizahitelek katasztrófába taszítottak számos magyar családot, megoldhatatlan helyzet elé állított sok embert az, hogy olyan szerződésbe kényszerült bele, amelynek következményeit semmilyen módon nem számíthatta ki. A devizahitelek elterjedése káros, a devizahitelek engedélyezése vagy ösztönzése hiba volt, hiszen egy hibás termékről van szó.
Itt azonnal felmerül az állam felelőssége és a helyzet megoldásában betöltött szerepe. Az LMP szerint a Fidesz vezette kormány intézkedései, az előző ciklusban elfogadott szabályok és a legutóbbi javaslatok nem jelentenek megoldást. Pontosan azokat hagyták és hagyják bajban, akiknek állami segítség nélkül semmi esélyük nincs a csapdából való kikecmergésre. Az előző ciklus végtörlesztése eleve a módosabb helyzetben lévőket segítette, nem véletlen, hogy mennyi képviselő, politikus élt a lehetőséggel. Az ebben a ciklusban kitalált moratórium-meghosszabbítás pedig csak időhúzás.
Ezért nyomatékosan kérjük, hogy az Országgyűlés vegye tárgysorozatba azokat a javaslatokat, amelyeket az LMP képviselői fogalmaztak meg. Az Igazságügyi bizottság véleményünk szerint rendkívül rossz döntést hozott, amikor a kormánypárti tagok tartózkodásukkal igyekeztek elbuktatni javaslatunkat. Az a tartózkodás ugyanis meglehetősen egyértelmű támogatást jelent, csak nem a devizahitelesek, hanem a bankok irányában.
Éppen ezért szeretném ezt az alkalmat is megragadni arra, hogy meggyőzzem a tisztelt kormánypárti képviselőket, de sajnos nincsenek itt, hogy álljanak ki azok mellett, akik a legsúlyosabb helyzetbe kerültek, devizahitelüknek köszönhetően. Az LMP javaslata megtiltaná a deviza alapú hiteleket, megakadályozva a katasztrófa újbóli kialakulását. Javaslatunk szerint pusztán közjegyzői okirat alapján nem lehetne többé végrehajtást kezdeményezni, és mi nem engednénk meg azt sem, hogy a bankok deviza alapú hitelszerződésből eredő követeléseiket gyanús hátterű behajtó cégekre ruházzák át. Szerintünk itt az ideje annak is, hogy a bíróságoknak kötelező legyen hivatalból megvizsgálni a teljes hitelszerződés érvényességét akkor is, ha csak egy részét vitatja a devizahiteles.
Ezek a javaslatok a legkétségbeejtőbb helyzetbe került adósokon segíthetnének kiszámítható módon. Olyan emberekről van szó, akik a végtörlesztést képtelenek voltak igénybe venni, mert a havi törlesztőrészletekre sincs pénzük, nemhogy a hitel egészének visszafizetésére. Olyanokról van szó, akiket otthonuk elvesztése fenyeget. Végleges megoldást kell találnunk a devizahitel-katasztrófára. Kérem, tegyék lehetővé, hogy az Országgyűlés tárgyalhassa az LMP devizahiteleseket segítő javaslatait, és kérem, hogy álljanak azok mellé, akik a legnagyobb bajban vannak még ma is.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me