SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Reagálnék néhány felvetésre; Font Sándor elnök úr részére az első dolog. Hadd meséljem el, ma reggel jöttem felfelé Budapestre Túrkevéről, a Kossuth rádió szólt, Gulyás Gergelyt hallgattam, akitől azt kérdezték: ugyan miért van az, hogy hegesztgeti az Országgyűlés a jogszabályokat, az országgyűlési törvényt, minden mást. És Gulyás Gergely azt mondta, hogy bizony, amikor ilyen nagy arányú munka folyik, akkor becsúszik egy-egy hiba. A gyakorlat hozza ki a hibákat, és ezeket ki kell javítanunk.
Ezt ma reggel hallottam Gulyás Gergelytől. Ezért mondom azt, hogy itt is a puding próbája az evés, tehát ha látjuk azt, hogy valamiben esetleg nem jó, akkor el kell fogadni (Font Sándor: Ti vélelmezitek.), hogy nem jó. Mi vélelmezzük. (Az elnök csenget.) Tehát a mi tapasztalataink szerint ezek problémák, és valóban így van, hogy ezek a mi tapasztalataink alapján biztosan gondot jelentenek abban, amit a vidékstratégia megfogalmaz, mert azzal ellentétes hatásúak.
Dánia. Tipikusan tudnám említeni a házi pálinka ügyét, ami elvileg csak saját célra főzhető, csak kis mennyiségben, saját felhasználásra. Mégis simán bevállalunk belőle egy kötelezettségszegési eljárást, míg egy olyan termőföldkérdésből, ami százezreknek jelenthet munkalehetőséget, nem akarjuk ezt bevállalni. Ezt nem igazán érzem nyomós érvnek.
A Jobbik, illetve az MSZP elmondott több problémát. (A Jobbik felé.) Egyetértek az előterjesztőkkel, a megegyezés az volt, hogy most a földforgalom legfontosabb kérdéseire reagáljunk, de sok más hiba van. Tehát egyetértek azzal a felvetéssel, hogy több más kérdést is ki kell nyitni, és kell róla tárgyalni. Viszont az MSZP hozzászólásával nem értek egyet, ugyanis az LMP-nek egyáltalán nem az a célja, hogy öncélúan szétverjen működő ágazatokat, hanem azokat a nagybirtokokat verje szét, amelyeknek nincs foglalkoztató hatásuk. Nem azzal az 1500 hektárral van gondunk, ami 70-80 embernek munkát ad, hanem azzal a 4000 hektárral, amire négy bejelentett, főállású alkalmazott van. Ott kell megszüntetni ezt, és ott kell úgy biztosítani a jogszabályi feltételeket és a degresszív támogatási rendszert, hogy ne legyen érdeke megtartani ekkora területet, ha nem foglalkoztat hozzá. A foglalkoztatási célú jogszabály-módosítás az, amit leginkább céloztunk ezzel.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me