HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A Szocialista Párt is támogatja azt, hogy a földtörvény módosításának legyen lehetősége, és ezért vegyük tárgysorozatba ezt az LMP-s javaslatot. A földforgalmi törvény módosítására azért is szükség van, mert az nem támogatja, hanem ellehetetleníti a magyar mezőgazdasági termelőket, közel 2 millió ember földtulajdonát értékteleníti el, vagyonát veszélyezteti, és 120 ezer meglévő munkahelyet is veszélyeztet abban a formában, ahogy elfogadásra került. Egyébként mi ezt a korábbi viták során is folyamatosan elmondtuk.
A Fidesztől politikailag függő Agrárkamara által befolyásolt földbizottságok egyelőre csak a politikai elvbarátok kiszolgálásának a lehetőségét teremtik meg, ezért azt is támogatjuk, hogy a földbizottsági tagokhoz és a földbizottságok működéséhez nyúljunk hozzá. Ezért értünk egyet azzal, hogy a földtörvény módosítása kerüljön tárgysorozatba.
Azonban az, amit az LMP javasol, szerintem sok esetben túlzás. Nem azzal van baj, hogy olyan javaslatokat tegyünk le az asztalra, amelyekkel minél több embert segítünk olyan lehetőséghez, hogy helyben jó minőségű élelmiszert termeljen meg, hanem az a baj, hogy ezzel egyik napról a másikra szét akarjuk verni azt a struktúrát, amely ma 120 ezer embernek tud munkát, megélhetést biztosítani. Ha azt az utat járnánk, amit az LMP javasol, hogy 50 hektáros birtoktestek jöjjenek létre, az Magyarországon azt jelentené, hogy 100 ezer ilyen 50 hektáros birtoktest tud létrejönni, amiből nem több, hanem maximum ugyanannyi munkahely jönne létre, mint amennyi ma van. Ezért részleteiben van vitánk a javaslattal. Természetesen a magunk módosításait akkor, amikor annak eljön az ideje, meg is tesszük. De mint mondtam, támogatjuk azt, hogy kerüljön a Ház elé ez a javaslat.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me