DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Önmagában már az is sokatmondó, hogy ennél a témánál az LMP frakciója nagyobb létszámban vesz részt, mint a Fidesz frakciója. Azért ez tényleg nem semmi eredmény. A másik pedig, Demeter képviselő úr, tényleg így legyen ötösöm a lottón, az a helyzet, hogy előre elmondtam volna ezt a beszédet, hogy ön mit fog mondani, még mielőtt ön felszólalásra jelentkezett. (Demeter Zoltán: Én is az önét.)
A következőt próbálja megérteni: ez a javaslat arra vonatkozik, hogy mindenféle bizottságtól függetlenül a magyar emberek meg tudják ismerni azt, hogy a ’89 előtti kommunista állambiztonság nem csak a privát életüket hogyan tette adott esetben tönkre, hogyan szivárgott át a demokratikus rendszerváltásba, hogyan kerültek be a privatizáció fő csomópontjaira olyan emberek, akik azért voltak sok információ birtokában, mert a kommunista titkosszolgálatot irányították, dirigálták. Talán arra is egyszer fény derülhet, hogy akár még 15-20 évvel később is alapvető gazdasági, politikai folyamatokat hogyan manipulálhattak olyan emberek, akik a vagyoni, hatalmi pozícióikra nem a rendszerváltás után, hanem azt megelőzően tehettek szert. Erről ma nem sokat tudunk, sem ön, sem én, és azért, mert ezek az akták továbbra is titkosak, akármilyen bizottságot hoznak önök létre.
Elég volt már a mellébeszélésből, a mismásolásból! Tegyék világossá: önök valóban az ügynököket, valóban a régi tartó tiszteket akarják bújtatni? Erről szól ez a történet.
És még valami: a bizottsággal mi nagyon szívesen együttműködünk. Tudja, Demeter képviselő úr, tettünk egy javaslatot például arra, hogy ez a bizottság kötelezően világítson át mindenkit, aki ’89 nyarát követően a magyar politikai elit része volt. Kérés nélkül lássunk egy világos, átlátható életrajzot mindenkiről, aki ’89-ben a Nemzeti Kerekasztal-tárgyaláson, majd később a parlament vagy a kormány munkájában részt vett. Ez is benne van a javaslatban. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Novák képviselőtársam pedig, amit kifogásolt, az az összes eddigi javaslatban benne volt. Éppen ezért érthetetlen, hogy a Fidesz még ettől a puhított verziótól is menekül.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP és az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me