DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tulajdonképpen jelképes is, hogy ma tudunk erről a törvényjavaslatról meglehetősen szűk körben, nagyjából ellenzéki négyötödös többség mellett tárgyalni, tudniillik tegnap Szlovéniában tartottak egy egyébként érvénytelen, tehát érdektelenségbe fulladt népszavazást az aktanyilvánosságról. Nem fogják elhinni, melyik párt volt az, amelyik még egyébként népszavazást is kezdeményezett annak érdekében, hogy teljes mértékben legyen átlátható a múlt a volt jugoszláv tagköztársaságban, a mai Szlovén Köztársaságban. Nem fogják elhinni: ez a párt nem egy szocialista párt volt, nem egy liberális párt, hanem az önök testvérpártja, az Európai Néppárt szlovén tagpártja, a demokrata párt. Ilyen ugye, Magyarországon nem történhet meg. Igen, jól hallják, Szlovéniában az ellenzéki jobbközép konzervatív kereszténydemokrata néppárt volt az, amelyik egyébként még egy népszavazást is kierőszakolt annak érdekében, hogy legyen teljes egészében átlátható a múlt. Ne csak bizonyos személyek bizonyos esetben bizonyos adatokhoz férhessenek hozzá, hanem az összes szlovén ember megismerhesse Szlovéniának a Tito-Jugoszlávián belüli sötét múltját, a sötét állambiztonsági múltat.
De még egy érdekesség van a tegnapi szlovéniai történetben, ami nyilvánvaló, hogy Magyarországon nem történhet meg. Hiába kezdeményezte a szlovén ellenzéki jobbközép párt, a Fidesz szlovén testvérpártja ezt a népszavazást, egy ember, nevezetesen a pártalapító volt miniszterelnök Janez Janša aligha élhetett választójogával. És tudják miért nem élhetett Janez Janša a választójogával, miért nem szavazhatott azon a népszavazáson, amit a jobbközép Európai Néppárt tagpárt szlovén demokraták kezdeményeztek? Hát azért, mert Janez Janša megkezdte börtönbüntetését. Megkezdte börtönbüntetését azért, mert Szlovéniában van egy olyan törvény, amelyik a vagyonosodási vizsgálatot kötelezővé teszi a politikusok esetében, és Janez Janša esetében egy olyan különbözet keletkezett, amiért Szlovéniában börtönbüntetés jár. Igen, jól értik, a két történet összekapcsolódik, és összekapcsolódik azért is, mert ezek a véletlenek talán nem véletlenek. Egy olyan ország, amelyik negyedszázad után nemcsak hogy nem tud szembenézni a múltjával, nem volt képes egy történelmi pillanatban világosan különbséget tenni jó és rossz, negatív és pozitív, erkölcsös és erkölcstelen között, egy olyan ország következmények nélküli ország maradt.
(20.00)
Egy olyan ország, amelyik képes arra, hogy szembenézzen a múltjával, még ha megkésve is, de húzzon egy cezúrát morálisan elfogadható és morálisan elfogadhatatlan között, na, egy ilyen országnak van esélye arra, hogy adott esetben bizony még egy miniszterelnök is elszámoltatható legyen. Egy ilyen országnak van esélye arra, hogy olyan törvények szülessenek a törvény házában, amelyek elszámoltathatóvá teszik a mégoly hatalmas politikusokat is.
Jegyzem meg: szomszédságunkban nem Szlovénia az egyetlen ország, ahol még egy miniszterelnököt is vasra lehetett verni, hiszen a másik déli szomszédunknál, Horvátországban ugyanez történt, és lássunk csodát, Horvátországban is az önök testvérpártjának a korábbi vezetőjét és volt miniszterelnökét verték vasra és ültették le, szintén hivatali bűncselekmények miatt.
Egy olyan ország, amelyik nem képes negyedszázad után sem arra, hogy világos különbséget tegyen a demokrácia előtti és a demokratikus rendszerváltás utáni időszakok között, egy ilyen országban mindig minden relativizálható, mindig minden kimagyarázható és szétmosható, elmaszatolható lehet.
Ez a törvényjavaslat, amit ha jól számolom, most már hatodjára, még csak nem is változtatások nélkül terjesztek a Ház elé, ezt a törvényjavaslatot nem váltja ki a Nemzeti Emlékezet Bizottsága című törvény. Még akkor sem váltja ki, hogyha esetleg Demeter képviselőtársamnak a Habony Művek ezt írta le, hogy ezt kell felolvasnia.
Az a helyzet, hogy mi egy olyan aktanyilvánosságot szeretnénk, mi az állambiztonsági múltnak egy olyan feltárását szeretnénk, ahol nemcsak azt lehet tudni, hogy kiről ki jelentett. Minket elsősorban nem a bezsarolt, beszervezett kisspiclik érdekelnek. Az érdekel bennünket, az érdekli az LMP-t, hogy kik azok, akik a régi kommunista állambiztonság parancsnoki hídjain álltak, nagy információs tőkét halmoztak fel, utána beszivárogtak a rendszerváltó parlamentbe, beszivárogtak a rendszerváltó pártokba, nagy lét szakítottak a médiabeli, a gazdasági átalakulás idején (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és szétrabolták ezt az országot 1990 után.
Erre vagyunk kíváncsiak, és erről kell holnap dönteni. Köszönöm szépen. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me