DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az a törvényjavaslat, amit az LMP frakciója előterjesztett, négy ponton próbálná meg hatékonyan kezelni a jelenlegi devizahitelkrízist. Egyrészt azt mondjuk, hogy miután a bankok hosszú éveken keresztül, egész pontosan 13 éven keresztül folyamatosan becsapták a fogyasztókat, a bankok ne kerülhessék meg a bírói utat. Ne lehessen a hitelkárosult embereket a jogvédelem lehetőségétől is megfosztani. Ezért javasoljuk azt, hogy tiltsa meg törvény, hogy pusztán egy közjegyzői okirat alapján lehessen végrehajtást vezetni, ne csak ingatlanra, egyáltalán végrehajtást bármilyen tárgyra ne lehessen vezetni pusztán közjegyzői okirat alapján egy devizaalapú hitelszerződésből eredő követelés esetén.
Kettő: azt is kezdeményezzük, hogy pontosan azért, merthogy így becsapták a bankok a fogyasztókat, ezeket a követeléseket ne lehessen faktorálni, ne lehessen átruházni, ne lehessen félbűnözői hátterű csoportokat rászabadítani családokra.
Három: azt is kezdeményezzük, hogy Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is a bíróságok kötelezően az ilyen típusú banki fogyasztói szerződések teljes terjedelmét vizsgálják meg, függetlenül attól, hogy a kereseti kérelem adott esetben a szerződésnek csak egy részéről állítja azt, hogy érvénytelen.
Negyedrészt azt is kezdeményezzük, hogy a polgári törvénykönyv legalább a jövőre nézve tiltsa be az ilyen típusú hibás termékeket, tiltsa be az ilyen típusú deviza alapú hitelügyleteket Magyarországon, tehát amikor a két pénznem közötti különbözettel szabadon lehet játszani a bankoknak.
Mi ezt javasoltuk, és érdekes módon a Fidesz meghátrált. Itt a plenáris ülésen lenne a felelősség, hogy bebizonyítsa azt, hogy a Fidesz valóban az emberek, a hitelkárosultak oldalára áll és nem a bankok oldalára.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me