DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tulajdonképpen azt is mondhatnám, hogy a Jobbik plagizál, hiszen valóban az első munkanapon nyújtották be a politikusi vagyongyarapodásról szóló törvényjavaslatot (Dúró Dóra: Ti plagizáltok!), mi egy héttel később. Csak az a helyzet, hogy az LMP már a Simon-botrány kirobbanásának szinte az órájában bejelentette, hogy a megoldás az lenne, ha rendszeres és kötelező vagyonosodási vizsgálatot írna elő a parlament a politikai elit tagjaival szemben.
Az a helyzet, hogy teljesen mindegy, hogy történt-e plagizálás vagy nem. Azt gondolom, hogy maga a javaslat legalábbis méltó arra, hogy megtárgyalja az Országgyűlés, hiszen elege van már mindenkinek ebben az országban abból, hogy történik egy Simon-ügy, találnak 200 millió forintot egy bécsi bankszámlán, ez egy választási kampánynak kitüntetett témája lesz, de senki nem tud biztosítékot adni arra, hogy a következő héten, egy kampány végén vagy egy következő kampányban más párti politikusokról érdekes vagyongyarapodások, négyzetméter-növekmények, bankszámlahízások ne kerüljenek napfényre.
Éppen ezért a megoldás az lenne, ha rendszeres, kötelező vagyonosodási vizsgálat lenne a politikai elit minden tagjával szemben, tehát nemcsak a képviselőkkel, például a polgármesterekkel szemben, illetve a köztulajdonban álló cégek vezetőivel szemben. (Németh Szilárd István: Minden képviselővel szemben.) Így van, minden képviselővel szemben.
Lehet, hogy Németh Szilárd számára ez mulatságos, csak ma már az embereknek elegük van abból, hogy viszonylag fiatal politikusok néhány év után, amit közpénz megkeresésével töltöttek el, mesés vagyonokra tesznek szert. Az emberek joggal kíváncsiak arra, hogy néhány politikusnak 10-20 év után miből telik meseautók tömegére, csodálatos villákra, miből fizetnek ilyen-olyan vadászatokat, illetve külföldi, messzi tájakon - gondolom, offshore paradicsomokban - hosszú, többhetes nyaralásokat. Erre okkal kíváncsiak az emberek, és ezért talán egyszer majd arra is fény derül, hogy hogyan sikerül több milliárd forintot egy-egy évben kipumpálni ebből az országból offshore-paradicsomokba.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me