DEMETER ZOLTÁN

Full text search

DEMETER ZOLTÁN
DEMETER ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Országgyűlés 2013. december 17-én fogadta el a nemzeti emlékbizottságról szóló törvényjavaslatot (Novák Előd: Nemzeti Emlékezet Bizottsága. Szívesen segítek!), ami önök szerint nem jelent semmit, és nem hatékony. (Novák Előd: Az biztos, hogy nem jelent semmit.)
Akkor nézzük meg, hogy mit is mond ki ez a törvényjavaslat. Az Alaptörvény U) cikk (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően létrejött az a törvény, amely a kommunista diktatúrával kapcsolatos emlékezet állami megőrzésével, a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárásával, kutatásával, a kommunista hatalombirtokosok előjogainak lebontásával és a még köztünk élő bűnösök felkutatásával foglalkozó Nemzeti Emlékezet Bizottságának működésére és szervezetére vonatkozik.
A bizottság létrehozásával véleményünk szerint az ország komoly eredményt érhet el (Novák Előd: Mikor?) a XX. századi diktatórikus múltjának feldolgozása felé vezető úton. Az elfogadott jogszabály célja, hogy a kommunizmus alatt történtek kutatásának elősegítése révén újabb lépéseket tegyen a jogállamiság, az alkotmányosság és a magyar demokrácia megszilárdítása érdekében. (Novák Előd: Lózung!)
A bizottság felállítása óta eltelt időintervallum olyan rövid, hogy a bizottság munkájának és a jogszabály biztosította lehetőségeknek a megítélése szinte még lehetetlen. Ezért kérem önöket, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, hogy hagyjuk dolgozni a bizottságot (Novák Előd: Tíz évig? Húsz évig?), sőt segítsük a bizottság munkáját, hogy minél hatékonyabban, gyorsabban tudja végezni a munkáját (Novák Előd: A titkosításokat talán oldjuk fel! - Zaj, közbeszólások. - Az elnök csenget.), és természetesen várjuk közösen az eredményeket.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me