DR. SEMJÉN ZSOLT

Full text search

DR. SEMJÉN ZSOLT
DR. SEMJÉN ZSOLT miniszterelnök-helyettes: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Gondolom, egyetértünk abban, hogy a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok vezetése a régió legmagasabb GDP-arányos államadósságát és emelkedő adósságpályát hagyott örökül a 2010-ben hivatalba lépő új kormányra. Egy ilyen, a GDP 90 százalékának irányába kapaszkodó adósságszintnek a puszta fenntartása is hatalmas terhet jelent a költségvetésre.
Az Európai Unió tagállamaival szemben Magyarország - dacolva a recesszióval - mérsékelni tudta az államadósságot úgy, hogy közben a nemzet vagyonát is gyarapította. Az elmúlt négy év alatt 85 százalék fölötti szintről 79 százalék közelébe süllyedt a GDP-arányos adósság, ez az EU-s tagállamok második legsikeresebb adósságcsökkentése. Eközben mindvégig példás fegyelemmel gazdálkodtunk az ország költségvetésével, a hiányt nem engedtük elszabadulni. A következő évekre is dinamikus növekedést prognosztizálhatunk; ezt a markánsan növekvő beruházások alapozzák meg, amelyeknek bővülését az uniós források eredményes felhasználása, az alacsony hozamkörnyezet, a növekedési hitelprogram, és az üzleti bizalom javulása is támogatja.
A magyar gazdaság tehát 2013-ban fenntartható növekedési pályára állt. A jelenlegi növekedés ennek tükrében különösen értékes, hogy nem eladósodásra épül, vagyis a magyar gazdaság úgy nő, hogy közben csökken az államadósság, egyensúlyban van a költségvetés, és gyarapszik a nemzeti vagyon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me