DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mi az első Orbán-kormány alatt, 2002. január 1-jétől bevezettük a hivatásosokra is vonatkozó életpályát, ennek keretében lakhatási támogatást biztosítottunk, elősegítettük a lakáshoz jutást, megfelelő illetményt, előmenetelt biztosítottunk, létrehoztuk a központi tiszti állományt. Önök ezt kormányra kerülésük után egy tollvonással eltörölték.
Ráadásul a hivatásos tűzoltóknak sem fizették ki a 2004. május 1-jétől 2007. december 31-éig terjedő időszakra szolgáló túlmunkadíjat. Ez az a túlmunkadíj, ami egyébként az uniós tagság után jogszerűen járt a tűzoltóknak, és a szocialista kormányok nem voltak hajlandók kifizetni. Mi ezt is kifizettük, ez 7 milliárd forintba került. Ha akkor önök kifizették volna határidőben, akkor 2 milliárd forinttal megúszhatta volna a költségvetés. Tehát 5 milliárd forint közpénzzel kellett többet fizetnünk az önök hanyagsága miatt, tisztelt képviselő úr.
A 2010 előtti szocialista kormányzás összeomlása a közbiztonságot és a hivatásos szolgálat egészét is maga alá temette. Az önök kormányzása alatt több tízezer hivatásos élete legaktívabb szakaszában, a 40-es évei elején hagyta el a személyi állományt az önök rossz politikája következtében. Ráadásul a 2010-es kormányváltás után tízmilliárdos nagyságrendű hiánnyal vettük át a rendőrséget.
A kormányprogramban négy évvel ezelőtt azt ígértük, hogy helyreállítjuk a rendőrség iránti bizalmat, visszaállítjuk a rendőri munka megbecsülését. Ennek érdekében a tiszthelyettesek és zászlósok pótlékát az elmúlt ciklusban két alkalommal, 2012. január 1-jétől 12 ezer forinttal, 2014. január 1-jétől pedig havi 10 ezer forinttal emeltük, tisztelt képviselő úr. 3500 fővel növeltük a rendőrség létszámát, új rendőrőrsöket hoztunk létre, új rendőrkapitányságokat avattunk, adtunk át, építettünk, legutóbb Balatonalmádiban, ezt megelőzően Hajdúnánáson. Jelenleg is három építése folyik.
Most, ígéretünkhöz híven életpályamodell kidolgozásán dolgozunk. Olyan életpályát szeretnénk a hivatásos állomány számára biztosítani, amely vonzó, kiszámítható, és amely a hivatásos pályára irányítja és ott is tartja a hivatásos állományúakat. Az új program célkitűzéseinek és irányainak meghatározása rendkívül széles körű társadalmi és szakmai egyeztetési folyamatot igényel, amelyet a Belügyminisztérium lefolytatott.
(15.20)
Ennek során az érdekvédelmi szervezetekkel, a szakmai kamarákkal, a rendvédelmi és közigazgatási szervezetekkel történt egyeztetés keretében kerül sor az új közszolgálati életpályamodell bevezetésével összefüggő elvárások felmérésére azért, hogy ez a lehető legnagyobb mértékben tükrözze a rendvédelmi és közigazgatási alkalmazottak legszélesebb körét; ők egy kérdőív keretében is kifejthették a véleményüket. Tisztelt képviselő úr, ennek a kérdőívnek a kiértékelése megtörtént. (Dr. Harangozó Tamás: Mi az eredménye?) Megkezdődtek és jelenleg is zajlanak a szakpolitikai és szakértői egyeztetések.
Az életpályamodell bevezetéséhez szükséges költségvetési források megteremtése érdekében a hatásvizsgálatok jelenleg is folynak. A pontos forrásigényről a kormányzati intézkedések meghozatalát és a véglegesnek tekinthető koncepció megalkotását követően tájékoztatást fogunk adni. Alapvető célkitűzésünk, hogy ezt követően az új életpályát érintő egyes jogszabályi rendelkezések mielőbb hatályba lépjenek.
Tisztelt Képviselő Úr! Ha önnek valóban fontos a közszolgálati életpályán belül a rendvédelmi, rendészeti életpálya, akkor kérem, fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me