DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA
DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! 2010 tavaszán Orbán Viktor kormányprogramjában jó fizetséget és olyan karrierpályát ígért a rendőröknek, idézem: „amelybe a kiszámítható és biztos jövedelemmel járó előmenetel vagy a lakáshelyzet megoldása egyformán beletartozik.” A kormányváltást követően meg is kezdték a tárgyalásokat egy új hivatásos életpályamodell bevezetéséről. Azonban ezek a tárgyalások néhány hónapon belül megszakadtak, és a jó fizetség helyett illetménybefagyasztás, kiszámítható előmenetel helyett a szolgálati nyugdíj megszüntetése következett.
Most, négy évvel később ismét a hivatásos életpályamodell ígéretével álltak elő. Újra egyeztetnek a szakszervezetekkel, van a feladatra kinevezett kormánybiztosuk, sőt egy komplett minisztériumi főosztályt is létrehoztak. Meg persze ott van az ezerszer elkoptatott ígéret, hogy majd minden rendészeti dolgozónak sokkal jobb lesz.
A konkrétumok azonban továbbra is hiányoznak. Így nem ismert, hogy ismét bevezetnek-e egyfajta szolgálati nyugdíjrendszert, vagy továbbra is azt várják, hogy rendőrök, vonulós tűzoltók vagy a bv-felügyelők 60 éves korukig aktív szolgálatot teljesítsenek. Bár csak napok vannak hátra a jövő évi költségvetés benyújtásáig, nem ismert az sem, szánnak-e többletforrásokat az új illetményrendszer bevezetésére.
Az MSZP álláspontja jól ismert ezekben a kérdésekben. Nincs új előmeneteli rendszer ésszerűen szabályozott szolgálati nyugdíjrendszer nélkül, sem érdemi illetményfejlesztés jelentős költségvetési többletforrások nélkül. Négy év kormányzás és ígérgetés után még az életpályamodell bevezetésének menetrendje sem látszik. Ezekre a konkrétumokra még az Országgyűlés szakbizottságának sincs rálátása, holott miniszter úr kinevezése előtti meghallgatásán ígéretet tett a bizottság előzetes tájékoztatására és bevonására.
Ezért kérem államtitkár urat, adjon tájékoztatást az életpályamodell kidolgozásának és bevezetésének menetrendjéről. Mikorra készíti el a Belügyminisztérium a tervezetet? Mikor kerülhet sor annak közigazgatási egyeztetésére? Ígéretükhöz híven be fogják-e mutatni a terveket a Honvédelmi és rendészeti bizottságnak, és ha igen, mikor kerül erre sor? Mi az életpályamodell bevezetésének konkrét céldátuma? Mennyi többletforrást biztosítanak az életpályamodell bevezetésével együtt járó illetményemelésre?
Itt a lehetőség, hogy a konkrét menetrend ismertetésével bizonyítsák az irányításuk alatt álló több tízezres hivatásos állománynak, hogy ezúttal valóban komolyan gondolják az új életpályamodell bevezetését; itt a lehetőség, hogy bemutassák, mennyi pénzt sikerült kiharcolniuk a kormánytól a rendészeti dolgozók illetményének rendezésére. Várom válaszát, államtitkár úr. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me