DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai napon nagyon sokat hallhattunk a nyilvánosságról, főleg kormánypárti képviselők kérték számon az Egyesült Államokon, illetve az Egyesült Államok ügyvivőin, hogy bizonyos információkat nem hoznak nyilvánosságra, így önök ezt a kezdeményezést, azaz hogy egyes magánszemélyek beutazását megtiltották az Egyesült Államokba, ezt nem tudják komolyan venni, megalapozatlannak tartják. Sőt, az egyik képviselőjük, frakcióvezetőjük egy tévéműsorban - ahogy itt ma is elhangzott - azt mondta, hogy mindaddig, amíg nincsenek információk, addig ő nem tud másra gondolni, mint hogy ez egy vicc, nehéz komolyan venni ezt a kezdeményezést.
Itt van a Paksi Atomerőmű - visszautalva erre a kijelentésre -, azt tudom mondani, hogy viccnek egy kicsit erős, ahogy viccnek az is erős, hogy a Paksi Atomerőmű bővítésével és új erőművi blokkok építésével kapcsolatban önök nem tájékoztatták teljeskörűen a nyilvánosságot, hiszen titkos paktum, titkos alku született Moszkvában, utólag kerültek ide a részletek a parlament elé. Önök fölrúgták a 2009-es országgyűlési határozatot, amely konszenzust tartalmazott, ami arról szólt, hogy mind az előkészítés folyamatát, mind a teljes beruházást a teljes nyilvánosság bevonásával, a nyilvánosság előtt fogják lebonyolítani, illetve hogy bevonják azokat a civil szervezeteket is, akik ebben véleményt tudnak nyilvánítani, illetve hivatkoznak olyan hatástanulmányokra, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra, sőt egy bírósági ítélet alapján ezek a hatástanulmányok nem is léteznek.
Most ehhez képest a mi indítványunk, törvényjavaslatunk arról szól, hogy ha már az előkészület, a döntés meghozatalában kizárták a nyilvánosságot, legalább a beruházás megvalósítása során biztosítsák azt, jöjjön létre egy eseti bizottság. Ezt a határozati javaslatot úgy fogalmaztuk meg, hogy ez önök számára is elfogadható legyen, és ez a bizottság kísérje figyelemmel és kísérje végig azt a folyamatot, amely alapján a Paksi Atomerőmű bővítése, az új erőművi blokkok megépítése megtörténik.
A bizottság feladatait ebben a határozati javaslatban úgy határoztuk meg, ahogy fogalmaztam: az előkészítéssel kapcsolatos jogi, műszaki, gazdasági elemzések, engedélyezési, biztonsági, környezetvédelmi, hulladékkezelési és -tárolási feladatokat kövesse nyomon. Az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítésével kapcsolatos határozatok végrehajtását vizsgálja, az új atomerőművi blokk létesítésének előkészítésével kapcsolatos finanszírozási hátteret vizsgálja a bizottság, s ennek a teljesülését kövesse nyomon. Vizsgálja a bizottság a kormányzati kommunikációban ígért 40 százalékos hazai beszállítói és kivitelezői részvételi arány teljesülését, hogy a térségfejlesztési és képzési feltételek megvalósulnak-e a beruházás során. Vizsgálja a beszállítói tendert, a magyar kis- és középvállalkozói részvételt kövesse nyomon, a társadalmi elfogadást és kommunikációt segítse elő, a hatóságokkal és az érintett civil, érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel pedig tartson kapcsolatot.
Tehát ennek a bizottságnak ez lenne a feladata. Ahogy említettem már, úgy fogalmaztuk meg, hogy az önök számára is elfogadható legyen. Ha már követelték a nyilvánosságot az Amerikai Egyesült Államokkal kapcsolatban, akkor mi is követeljük a nyilvánosságot a Paksi Atomerőmű-beruházás kapcsán. Kérem, hogy támogassák ezt a kezdeményezésünket, és fogadják el az országgyűlési határozati javaslatunkat, jöjjön létre ez az eseti bizottság, és kísérje figyelemmel, kövesse nyomon a teljes beruházási folyamatot az alapok letételétől egészen az üzembe helyezésig, ha egyáltalán ez a beruházás megvalósul. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me