Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igen érdekes és sajátságos javaslat van előttünk, amely valóban a helyi viszonyokból kiindulva kiengedi a szellemet a palackból, legyünk őszinték. Itt felsejlenek az emberben igen csúnya gondolatok. Még egy miskolci városrendezési tervet egy őszinte indoklással adott esetben támogatnék is, ha valóban a munkahelyteremtési, otthonteremtési célzatok papírra lettek volna vetve, kiegészítve tényanyaggal, konkrétumokkal, szándékokkal, víziókkal, azt mondanám, hogy támogatható lenne. De gondoljuk végig azt a helyzetet, hogy mi történhet országosan, ha az önkormányzatok olyan jogosultságot szereznek, hogy az érintett bedőlt hitelek mögött álló ingatlanokat, adott esetben a bankokkal kötött háttérmegegyezések folytán nagyon nyomott áron, mondjuk, 10-15 százalékos áron megvásárolhassák. A bankoknak ez jó, hiszen jellemzően eladhatatlan követelésről van szó, és bár nem gyanítom azt, hogy a magyar önkormányzatok többsége dúskálna a pénzösszegekben, és hatalmas, adott esetben tízezres ingatlantömeg cserélhetne gazdát, de azt azért állítom, hogy vannak olyan helyhatóságok Magyarországon, amelyek meggyőzhetőek, banki, pénzintézeti háttérlobbi van rá, és erőszakolhatók főleg eladósodott önkormányzatok esetében arra, hogy itt bizony egy bankmentőcsomag készüljön.
(23.10)
S azáltal engedik ki a szellemet a palackból - nemcsak azzal, hogy a kilakoltatási moratóriumot felfüggesztik, hiszen a Jobbik mindig elmondta, hogy támogatja a moratóriumot minden egyes jogkövető magyar állampolgár esetén, és itt nagyon fontos kiemelnünk azt, hogy önkényes lakásfoglalók esetében értelemszerűen nem, a társadalmi együttélésre képtelen személyek esetében sem támogathatunk ilyesmit -, itt látni kell azt, hogy a gazdasági hátteret tekintve bizony elindulhatnak olyan káros folyamatok, olyan lobbierők mozdulhatnak meg ezen szellem palackból való kiengedése által, amelyek a jövőben veszélyeket rejthetnek magukban. És el kell hogy mondjuk, nagyon komolyan kell vacillálni az embernek a tekintetben, hogy támogathatóvá minősítse ezt a javaslatot vagy sem.
De mégiscsak az indokolás rész volt az, ami igazán felháborította az embert, mégpedig azért, mert említették önök az árfolyamgátat, a Nemzeti Eszközkezelőt. A Nemzeti Eszközkezelő kapcsán államtitkári szinten az is elhangzott, hogy az Magyarország utóbbi idejének a legnagyobb bérlakásépítési vagy bérlakásszerzési programja, miközben annyi történt, hogy magyar emberektől vették el a saját otthonuk, a saját élőhelyük tulajdonjogát.
De ha otthonteremtésről beszélünk, akkor jó lenne országosan és egyébként jó lett volna helyi szinten is látni azt, hogy hogyan épülnek bérlakások, a majdnem félmilliónyi üres ingatlantömegről ki hoz létre egy olyan kimutatást, amely által feltárható lesz, hogy mennyi hozható vissza ezekből a mindennapi életbe, a fiatalok kivándorlását hogyan lehet általuk lassítani, hogyan lehet átgondolt és strukturált programokkal valóban munkahelyeket odavinni. Tehát itt most kilóg a lóláb egy kissé a tekintetben, hogy itt nem egy átgondolt koncepció nagyon fontos részéről van szó, hanem bizony helyi érdekek érvényesüléséről, és még egyszer mondom, olyan életveszélyes lobbiérdekek megmozdulásáról, amelyek ellen a Jobbik értelemszerűen mindent meg fog tenni, ami erejéből telik.
A bankoknak nyújtott mentőöv vállalhatatlan volna nyilván az önök számára is, de az a gond, hogy amikor kiderülnek ezek a folyamatok, és adott esetben több év távlatából visszamenőlegesen látjuk csak, hogy „ez volt az a pont, amikor”, akkor önök már vélhetően nem is lesznek kormányon. Tehát a helyzet az, hogy most kell nagyon okosan megfontolni, hogy ha az ember otthonteremtési programra adná a fejét, akkor tegye azt a mostani kétharmados kormányzat országosan is, hiszen van a költségvetésnek otthonteremtési sora. De önök ebből építtetnek egyetlen árva új lakást is? Dehogy építtetnek! Önök az árfolyamgát 2.0-soknak az állami lábát teszik a szerződések mellé, szintén a bankok zsebét tömve ezzel, és jelen esetben is felmerül az, mi történik a nagyobb önkormányzatok, eladósodott önkormányzatok esetében. A hitelező pénzintézet, mondjuk, kedvezőbb feltételekért, hosszabb futamidőért cserébe egy háttéralkura kényszeríti a helyi vezetőket a tekintetben, hogy igen, itt 10 vagy 15 százalékos értékáron a bedőlt tartozások megvásárolhatók az önkormányzat által, még talán az ingatlantömeg is nő, a fő probléma ezzel kapcsolatban az, hogy megint csak nem a rászoruló, a produktív, termelőszférában dolgozó magyar fiatalokhoz jut el a lehetőség, hanem megint csak elúszik kézen-közön. Ezek azok a lobbierők, amelyeket a Jobbik minden erejével elutasít.
Nyilvánvaló módon azt tudjuk támogatni, hogy otthonteremtési program induljon, munkahelyteremtésre kerüljön sor, és azt is, hogy bizonyos esetekben társadalmi együttélésre képtelen vagy bűnelkövető elemeknél a kiürítési moratóriumot oldjuk fel átmenetileg vagy véglegesen, de akkor az indokolás tartalmazza azt, ami a valóságnak megfelelő. Jelen esetben nem véletlen talán az, hogy az általános indoklás egyfajta általánosításoktól mentesen csak azt írja le, ami előttünk fekszik, de semmiféle ideológiai hátteret a jövőre nézve, stratégiai víziót nem tartalmaz, éppen azért, mert ott le kellene írni, hogy ezt, amit elénk betettek, valójában milyen okból, valójában milyen céllal és milyen veszélyek tudatában tették le elénk. Amíg ez elmaradt, addig jó szívvel nagyon nehéz lenne támogatni ezt a javaslatot.
Nyilvánvalóan az önök feladata lenne meggyőzni bennünket erről, érdemi vita hiányában erre az esély minimális, de azért a reményt adjuk fel utoljára a tekintetben, hogy a bankok számára önök azért mégsem fognak mentőövet dobni már 2014-ben. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me