LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen. Kedves Képviselőtársam! Két dolgot mondanék önnek. A törvényhozói és a lassan néhány éves kormányzati tapasztalat alapján ilyen ügyekben mindig a gazdasági minisztérium vagy a pénzügyminisztérium a felelős, tehát soha nem a szaktárca, tekintettel arra, hogy 2011-ben a mintegy 1,1 milliárd forintot, amelyet valóban az adófizetők címkéztek a parlagfű elleni küzdelemre, ezt a Gazdasági Minisztérium előterjesztése alapján a kormány zárolta. Ez akkor összesen 542 millió forintot, plusz később egy százmillió forintos tételt jelentett, ebből állt össze a 642 millió forintos zárolás, amely miatt az érintett civil szervezetek nem tudtak hozzájutni a 2011-es forrásokhoz.
A múltkor alaposan figyeltem az ön felszólalását, amely, ha jól emlékszem, ugyanerről szólt, és akkor Nagy István államtitkár kollégám válaszolt. Ezt követően kértem tájékoztatást a Gazdasági Minisztériumtól az akkori zárolásról. Nem bonyolult a helyzet, hiszen a hiánycsökkentés oka volt a zárolás apropója, amit a Gazdasági Minisztérium rendelt el.
Miután Magyarország 2004 óta az Európai Unió tagja, így az eljárást azokkal szemben lehetne elkezdeni, akik Magyarországra 3 százalékos kötelező költségvetési hiánycélt kényszerítenek a magyar európai uniós társulási megállapodás alapján. Ha a hiánycélt nem kellene tartanunk - mint ahogy egyébként, ha jól olvastam, 2015-ben a franciák nem nagyon foglalkoznak az európai uniós hiánycéllal -, akkor természetesen nem lett volna szükség 2011-ben sem az akkori zárolásokra. Mi 10 százalékos hiánnyal vettük át a Magyar Szocialista Párt kormányzásának romjait, és ezt tartjuk 2,5-2,9-es tartományban.
Summa summarum, azt tudom önnek mondani, kedves képviselőtársam, hogy a kormány a holnaputáni ülésén a Gazdasági Minisztériummal közösen, a Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium alap-előterjesztése alapján dönt a 642 millió forint visszapótlásáról, és azt eljuttatja az érintett civil szervezeteknek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me