DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A tankönyvpiac és -terjesztés átalakításával számos olyan hátrány érte az oktatás szereplőit, aminek a kijavítása rendkívül nehéz lesz. Egyrészt olyan adminisztratív és anyagi nehézségek elé állították több évtizedes tapasztalattal bíró, a pedagógusoknak minőségi és korszerű segítséget is nyújtó, népszerű kiadványokkal dolgozó kiadókat, ami miatt kénytelenek a felhalmozott tapasztalatukat külföldön kamatoztatni. Ezen kiadványok helyébe olyan könyvek kerültek, amelyek szakmai színvonala nem megfelelő ahhoz, hogy a jövő generációi ezekből tanuljanak, szerezzenek tudást.
Pedagógusok, akik részt vettek a kísérleti tankönyvekről szóló előadásokon, arról panaszkodtak például a természetismeret tantárgy egyik kísérleti tankönyvével kapcsolatban, hogy az egyes tanítási egységek túl hosszúak, a betűk mérete kicsi. A lényeg kiemelése félkövér betűvel csak néhány szóra korlátozódik; sem logikai, sem didaktikai szempontból nem áttekinthető. A megfogalmazás sokszor nem igazán értelmezhető egy 11-12 éves gyermek számára. Az egyes tantárgyakkal való összehangolás sem sikerült, hiszen hivatkozik például matematikából olyan ismeretre, amit még nem tanultak abban az osztályban a gyerekek. Az ábrák felhasználása nem következetesen illeszkedik a tananyaghoz. Emellett hibás, illetve hiányos magyarázó szövegre is akadhatunk. A szöveg elrendezése, a képek minősége is kifogásolható.
De említhetjük emellett Lackfi János versét is, ami úgy került bele egy kilencedikes tankönyvbe, hogy maga a költő sem oda szánta. Ironikus versét teljesen komolyan véve a képzők használatáról szól az a feladat, amit ezzel kapcsolatban meg kell oldaniuk a tanulóknak. Érzékeltetésként egy versszak a költeményből: „depizik a szaniban/a mutterchen/ dobi cigi dugiban/a farzsebben”. Ebben az esetben tehát nem arról van szó, hogy görbe tükröt tartunk a fiatalok elé nyelvhasználatukat illetően, ez a vers nem a szlengről szóló órán kerül elő, hanem ezt a stílust teljesen komolynak állítva be, találkoznak a középiskolások ezzel.
Korábban, amikor szembesítettük a kormányt a tankönyvek minőségének hibáival, akkor azt mondták, azt válaszolták, hogy a szakértők véleményének figyelembevételével sikerült a bakikat kijavítani, azonban az általam felhozott példák is azt támasztják alá, hogy erre mégsem került sor.
Ki a felelős mindezért, államtitkár úr? Miért avatkoztak be ennyire durván a tankönyvpiac rendjébe, ha csak ilyen színvonalú kiadványokra futja? Miért nem adnak a pedagógusok véleményére is? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból. - Szórványos taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me