DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy kinek-kinek néha át is kell gondolni praktikusan és eszmeileg is, hogy melyik politikai oldalon áll, melyik politikai oldalon ül itt a parlamenten belül, hiszen amit itt az előbb hallhattunk, azt Magyar Bálint is megirigyelhette volna, mert egy-egy percében, amikor egy felszólalást, mondjuk, vázlatszerűen a papírra vetett, akár egy hasonlót is mondhatott volna, hiszen a liberális iskolák legjobbjait hallhattuk, hogy a piac a legjobb a tankönyvellátás rendjében is; azok a nagyon jó, nemzetközi tulajdonban lévő vállalatok mennyire jó tankönyveket csináltak, és most, az új rendszerben, amikor kiszorulnak ezek, akkor külföldön fogják eladni a magyarnyelvtan-könyvet, meg a magyar történelemről szóló könyvet majd külföldön fogják árusítani, és ez mennyire káros a gyermekek számára.
(14.10)
Először is, szerintem fontos, hogy nem tankönyveket tanítunk, hanem gyermekeket, tanulókat tanítunk az iskolákban. Másrészről pedig a képviselő asszony azért arról elfeledkezett, hogy előtte 150 évig mindig is volt magyar állami tulajdonú tankönyvkiadó, amely magyar közösségi tulajdonban állt, így adta ki a tankönyveket, és ez a rendszer mindaddig jól működött, amíg a szocialista-liberális kormányzat el nem kezdte a privatizációs hullámba belevonni a tankönyvterjesztést is, és a legfontosabb nemzeti értéket is képviselő tankönyvkiadókat adta privát kézbe, ahol aztán nagyon jó profittal értékesítették a különböző tankönyveket; nem közkinccsé tették a tankönyveket, mint ahogy az most látható, hanem a profitjuk forrásaként tekintettek rájuk, hiszen a könyveket így is, úgy is meg fogják venni az iskolásoknak.
Ezzel szemben az új, állam által fejlesztett tankönyvek teljes mértékben közkinccsé váltak, feltettük őket az internetre, és mindenki ingyenesen hozzájuk férhet. Az előző években a különböző privát tankönyvkiadók óriási jogdíjkövetelésekkel álltak elő, ha valaki felhasználta azokat a tankönyveket, mi viszont mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé tettük. (Bangóné Borbély Ildikó: Most, novemberben még nem kapták meg.)
Maga a kísérleti tankönyvalkotásnak a folyamata azért annál bonyolultabb, mint amit a képviselő asszony itt leírt. Ön is nagyon jól tudja, csak nem szólt róla, hogy létezik egy Nemzeti Tankönyvtanács, ez dolgozott ki egy igen összetett eljárást: ebbe belevonta egyrészről a pedagógiai tanszékeknek és kutatási műhelyeknek a legjobb képviselőit, pontosan azért, hogy egy olyan tankönyv-applikációs eljárás jöjjön létre, ami csak minőségi tankönyvet enged át. És ez nyilvánvalóan a korábbi tankönyv-engedélyezési eljárásokra alapozódott, tehát mindaz a kritérium, ami korábban megvolt a privát kiadók tankönyveinek engedélyezéséhez, itt is megvan, csak még szigorúbbá tettük ezeknek a jóváhagyási eljárását.
Ön is nagyon jól tudja, hogy olyan mértékű a fejlesztés a tankönyvek területén, a kísérleti, megújult tankönyvek területén, ami a privát tulajdonú kiadók esetében elképzelhetetlen volt. A pedagógusokat vontuk be százszámra és ezerszámra ebbe a fejlesztési folyamatba, nem ingyen, ön is nagyon jól tudja: egy évben körülbelül 400 ezer forintot kaphat pluszjövedelemként egy pedagógus, ha vállalja, hogy ebben a tankönyvfejlesztésben részt vesz, munkanaplót vezet arról, hogy miként tudja tanítani az egyes fejezeteit a tankönyveknek, mit kell rajta javítani, akár hasonlókat, mint amiket ön mondott; bár ha ezek a legnagyobb hibák a tankönyvekkel kapcsolatban, amelyek itt elhangzottak, akkor azt hiszem, nincs okunk különösebben szégyenkezni.
Nos, tehát ezek a pedagógusok nagyon nagy számban külön pénzt kapnak azért, hogy segítsék ezt a közös munkát, hiszen a korábbiakban soha nem volt az, hogy a pedagógusokkal és így a gyerekekkel együtt jöttek létre az új tankönyvek, mindig egy műhelyben elkészítették, akkreditálták, és utána használták őket. De az, hogy itt egy év múlva több száz pedagógusnak a véleménye lesz meg egy-egy tankönyvről, és az alapján tudják az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársai kijavítani esetlegesen ezeket a hibákat, azt hiszem, egy magasabb színvonalú tankönyvkészítésnek a példáját mutatja.
Ráadásul ön is nagyon jól tudja, hogy ebben az új rendszerben sikerült a tankönyvek árát leszorítani, a kísérleti tankönyvek esetében is 450 forint környéki árnál magasabbat (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) nem talál; illetőleg felmenő rendszerben most már 730 ezer gyermek szüleinek nem kell fizetni az ingyenes tankönyvekért. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me