BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A családi adókedvezmény emelését többször megígérték idén. 2014 májusában az uniós választások előtt jelentették be, hogy jelentősen emelkedhet a két gyermeket nevelők családi adókedvezménye. Többször emlegették ezt a nyár folyamán is, aztán az önkormányzati választások előtt is elhúzták a mézesmadzagot. Önök valójában egy választási ígéretet szegtek meg azzal, hogy jövőre mégsem emelik a családi adókedvezményt. Átvágták a családokat, választási blöff volt az egész, pedig 350 ezer család számított arra, hogy jövőre többet kap. Keresettől függően 13-20 ezer forinttal kaptak volna többet. A kormány számításai szerint mindez összesen 55-60 milliárd forint. Mennyivel vágták át a magyar családokat? Ellenben kitalálták, hogy pénzzel növelik a házasodási kedvet, azt hiszik, hogy 5 ezer forintért majd házasodni fognak azok a fiatalok, akik, ha tehetik, inkább elhúznak ebből az országból. Ez a javaslatuk is diszkriminatív, mert csak a munkával rendelkező családok kaphatják, és csak addig, amíg nem jogosultak családi adókedvezményre.
Úgy látszik, önök már nemcsak a gyermeknevelést, hanem a házasodást is munkaviszonyhoz kötik. De akármennyit is csepegtetnek néhány ezer embernek, attól még a többség jövőre rosszabbul jár. Rosszabbul jár, mert adóemelésekkel, új adóikkal jelentős terhet raknak a családok vállára. Sorolom: kafetériaadó, szappanadó, samponadó, mosószeradó, útadó, egy átlagos család akár tízezer forintot is bukhat havonta. Bár hozzáteszem, ma még a gazdasági szakemberek sem tudják megbecsülni, hogy az új adónemeknek köszönhetően mennyivel fog nőni a családok kiadása. Egy dolog biztos, hogy ők is azt mondják, hogy brutális terheket raknak a magyar családokra.
Mindez azon felül jön jövőre, amiket már bevezettek: tranzakciós adó, baleseti adó, telefonadó. Önök kinyírják a béren kívüli juttatások rendszerét is, jövőre már nem 35,7 százalékkal, hanem 51,17 százalékkal adóznak ezek a lehetőségek. Számítások szerint havi szinten 4 ezer forinttal kap majd kevesebbet egy kereső. Hat év alatt nulláról 51 százalékra sikerült emelniük a kafetériát sújtó közterhek mértékét. Ezzel nemcsak a munkavállalókkal szúrnak ki, hanem azokkal a rászoruló gyerekekkel is, akik ennek köszönhetően mentek táborozni. Az Erzsébet-program ugyanis elsősorban az utalványból befolyt haszonból működik.
Összességében azt lehet mondani, hogy önöknek sikerült teljesen lenullázni a rezsicsökkentés látszólagos hasznát is. Ahogyan látjuk az utcára vonuló tömegek elégedetlenségét, már magukat is lenullázták. Ezek miatt kérdezem: miért nem vonják vissza a benyújtott törvényjavaslatot? Miért akarják újabb terhekkel sújtani a magyar családokat, miért nem látják be, hogy az embereknek elegük van már az újabb adókból és önökből is? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.) Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me