TUKACS ISTVÁN

Full text search

TUKACS ISTVÁN
TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Ne tereljen! Ne tereljen, hagyja ezt abba! Itt két olyan trükkről van szó, amire önök nem tudnak magyarázatot adni. Az egyik trükk, hogy átneveztek egy gáztárolót közvámraktárnak, a másik trükk meg arról szól, hogy hogyan lehet szigorú szabályozásból kivonni gázvezeték-építést. Ennyi ez, nem több! Bár tudom, hogy van jó néhány szakma, amelynek képviselői szívesen hülyézik le a laikust, ezt se tegye! Ugyanis mindenki érti, miről van szó. Ne mondja, hogy a szakma nevében, amit mások nem értenek meg. Államtitkár úr, értjük! Látjuk, hogy miről van szó, tudjuk.
Szeretném leszögezni a következőket. Először: ha önök biztonságot akartak volna, feltöltik nyáron a kereskedelmi tározókat. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Így van!) Ilyen egyszerű ez. Nem kell most varázsolni, hogy most azért kell ilyen bonyolult megoldáshoz folyamodni, lásd közvámraktár - ilyet még a világ nem hallott különben -, merthogy fel kell tölteni a tározókat. Nyáron fel kellett volna tölteni, az a biztonság. Mi történik most? A közvámraktár címen ott tárolt gáz nem a miénk, az a Gazpromé, papíron még mindig ott van, értékesíteni valakinek fogja, aki kereskedő, nem biztos, hogy nekünk, de ha nekünk, nem biztos, hogy kedvező áron. Önök semmi egyebet nem tettek, mint kivonták ezt a mennyiséget az adózás alól - mert ez nem adózik.
Másodszor: tisztelt államtitkár úr, ön pontosan tudja, hogy ezeknek a szabályoknak, mármint a vezetéképítési szabályoknak az volt az értelme, hogy a szakmai és egyébként a területi, regionális, netán nemzeti érdekek harmonizálódjanak. Most azt mondani, hogy ez hiba volt és vegyük ki ezt, semmi egyébre nem utal, mint arra, hogy ennek a változtatásnak könnyítés az oka, és a könnyítés meg van címezve. Mi egyébként tudjuk, hogy önök szívesen csinálnak személyre szabott törvényalkotást. Rendben van, csak szeretném megkérdezni, hogy amikor szeptember 22-én a miniszterelnök úr tárgyalt a Gazprom igazgatótanácsának elnökével, miről tárgyaltak. Nyilvános az információ, államtitkár úr? Ha igen, meg fogom öntől kérdezni.
Tisztelt Államtitkár Úr! Legyen szíves, kicsit szerényebben! Jó? Szerényebben, visszafogottabban, ugyanis ez a két változtatás, amelyet a szakma felkent papjaként, mondjuk, Mengyi Roland beadott, és a Gazdasági bizottság megspékelt egy másikkal, ez semmi egyébről nem szól (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeretét leteltét.), mint hogy egy cég rendelt a hazánktól, amire én nagyon nem vagyok büszke. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me