DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr és tisztelt Képviselőtársaim! Először is hadd mondjam el, hogy elképesztőnek tartom, hogy egy ilyen fontos döntésnél a kormánypártok képviselői egy-egy mondattal, illetve Galambos képviselőtársam három perccel intézi el ennek az egész döntésnek az indoklását. Azt gondolom, hogy ha valamikor, akkor most ki kellene használnia a Fidesz-KDNP-nek az időkeretét, és el kellene mondania, hogy igazából mire kér most felhatalmazást a Magyar Országgyűléstől.
Nem is olyan régen, még 2008-ban, amikor Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében aláírták a Déli Áramlat-gázvezeték magyarországi szakaszának a megépítéséről szóló magyar-orosz megállapodást, akkor az a Fidesz, amelyik most itt van, hazaárulózott. Önök azt mondták azokra az emberekre, hogy hazaárulók. És igazából a projekt azóta semmit nem változott, a Déli Áramlat akkor is arról szólt és most is arról szól, hogy Magyarország továbbra is az orosz gáztól fog függeni. Mi helyett? Az alternatív gázforrások helyett, illetve amit úgy szoktunk mondani, hogy az energiafelhasználás diverzifikálása, vagyis hogy egy kicsit sokszínűbb legyen az energiafelhasználásunk formája.
Érdekes elővenni, hogy akkoriban miket nyilatkozott a mostani kormányfő. A European Voice-ban Orbán Viktor ezt nyilatkozta: „Az állami tulajdonú orosz Gazprom egyáltalán nem valódi piaci szereplő, úgy tűnik, legfőbb célja a geopolitikai pozíciók megszerzése az európai elosztórendszerekben, nem pedig a kitermelési infrastruktúra fenntartása.” Szintén a miniszterelnöktől származik ez az idézet: „Az új kormány célja nem lehet kevesebb, mint az, hogy 20 év alatt megteremtse Magyarország energiafüggetlenségét, mivel ez szuverenitásának egyik legfontosabb eleme. A magyar nemzetgazdaság egyik legnagyobb kihívása az importenergia-függőség, amely komoly kiszolgáltatottságot jelent pénzügyi értelemben is. Egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása.” Úgy tűnik, hogy az akkori ellenzékben dolgozó Orbán Viktor elfelejtett a mostani, immár kormányon lévő Orbán Viktorral beszélni arról, hogy mi is az, hogy energiabiztonság, meg mi is az, hogy a külpolitikának mik a prioritásai.
Mik történtek azóta? Szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy nem is olyan régen az MVM-székházban Baji Csaba, az állami MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, az orosz Gazprom vezérigazgató-helyettese aláírta a Déli Áramlat-gázvezeték magyarországi szakaszára vonatkozó végleges beruházási döntést, előzőleg pedig Orbán Viktor személyesen ült le Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, és a Déli Áramlat megvalósításáról beszéltek, hangsúlyozva, hogy szerintük ez megfelel mindkét ország érdekeinek, márpedig az Uniónak is. Arról, hogy az Uniónak mi a véleménye, arról Orbán Viktornak lehetősége lenne meggyőződni akkor, hogyha mondjuk, egy kicsit Nyugat felé tekintene, és elolvasná az Unió ezzel kapcsolatos nyilatkozatait. Ez azért is különösen kínos, mert van egy európai energiabiztonsági stratégia, amit egyébként a magyar kormány is megszavazott, és ők ebben a stratégiában pont az orosz energiapiactól való függést nevezik a legfontosabb energiabiztonsági kihívásnak.
Nem olyan régen volt a klímacsúcs, mindannyian tudjuk, hogy ott a határkeresztező kapacitások növelésétől elkezdve a kölcsönös segítségnyújtáson keresztül sok minden előkerült, pontosan azért, hogy az orosz piacoktól való függést csökkenteni tudjuk. Ehhez képest önök mit csinálnak? Itt van Mengyi Roland képviselőtársunk, akiről én kevésbé tudtam, hogy ennyire élénken érdeklődik az energiapolitika iránt, de most váratlanul megörvendeztetett minket egy javaslattal, amely gyakorlatilag lehetővé tette azt, hogy a Gazprom a magyarországi tározókat használja.
Nézzék, ez egy teljes irracionalitás. Önök azzal indokolták régen, nem is olyan régen, hogy ezeket a gáztározókat áron felül meg kell vásárolnunk, hogy ez itt a magyar embereknek fog biztonságot nyújtani, és hogy télen legyen miből fűtenünk. Ez hogy fog megvalósulni, hogyha az oroszoknak tározunk benne gázt? Én azt gondolom, hogy akkor nem a magyar embereknek fognak jól járni, hanem az oroszok fognak jól járni, de ezt miért a magyar emberek fizetik, és miért a magyar kormány felhatalmazásával, ezt nagyon nehezen tudom megérteni.
És a másik része: megérkezett a Gazdasági bizottság módosítója, aki vajmi kevésbé indokolja most ez a tettét, és gyakorlatilag, így fű alatt megszavazzák azt, hogy bárki megépíthesse itt Magyarországon ezt a szakaszt, a Déli Áramlatnak ezt a szakaszát. Én azt gondolom, hogy mindkét javaslat, mindkét módosítás egyértelmű orosz érdekeket szolgál, meg a Gazprom érdekeit, és felháborítónak tartom, hogy ezzel gyakorlatilag elintézik azt, hogy a magyar hatósági kontroll alól kikerülhessen a Déli Áramlat magyarországi építésének a megvalósítása.
Önök meglehetősen keveset beszéltek, de én lehetőséget szeretnék önöknek biztosítani, hogy többet beszéljenek, ezért fölteszek néhány kérdést. Most, amikor Oroszország gyakorlatilag harcban áll Ukrajnával, és a konfliktusban a gáz meg a gázzal kapcsolatos zsarolás is fegyvernemként használt, hadd kérdezzem meg, hogy mégis miért akarnak önök még a korábbinál is nagyobb befolyást adni az oroszoknak a magyar gázpiacon. A másik kérdésem az, hogy miért volt szükség az orosz kézben lévő MOL-részvények és a gáztározók meglehetősen felülárazott megvásárlására (Az elnök csenget.), hogyha ezzel is az oroszoknak tesznek szívességet, és azt is szeretném tudni, hogy hogyan lehet a nyugati világ elleni gazdasági szabadságharcot úgy folytatni, miközben az orosz érdekeket továbbra is lelkesen kiszolgálják.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me