DR. GALAMBOS DÉNES

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES
DR. GALAMBOS DÉNES (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvényhez módosító javaslatot tartalmaz, amelynek célja: a hazai földgázellátás biztonságának fokozása érdekében minél nagyobb arányú tárolói készletek létrehozásának elősegítése.
Az orosz-ukrán helyzetre való tekintettel indokolt olyan szabályozási környezet kialakítása, ami a piaci szereplőket a magyar földgáztárolókban történő tárolásra ösztönzi. E javaslat is e célt szolgálja, amikor a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal ellenőrzési tevékenységének fenntartása mellett egyértelműen kimondja, hogy közvámraktárként üzemeltetett földgáztárolóban elhelyezett földgáz tulajdonjogának átruházása nem minősül a földgázellátásról szóló törvény szerinti kereskedelmi tevékenységnek, azaz ez esetben engedélyezési eljárás lefolytatására nincs szükség.
A módosítással külföldi földgázipari társaságok számára is egyértelműen biztosítottá válik, hogy a földgáz tulajdonjogának megtartásával Magyarországon betárolhassanak, és az így betárolt készletet később értékesíthessék.
A Törvényalkotási bizottság által a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslat - szintén az engedélyezési szabályozás módosításával, a törvényjavaslat szerinti jogalkotói szándékkal megegyezően - a magyarországi földgázellátás biztonságának fokozását szolgálja. A hatályos ágazati szabályozás alapján kizárólag szállításirendszer-üzemeltetési engedéllyel rendelkező társaságok végezhetnek szállítóvezeték-építési beruházást Magyarországon, rendszer-üzemeltetési engedélyt azonban csak a már vezetékkel rendelkező társaságok kaphattak, így az európai szinten is magas, szabad versenyt torzító belépési korlátot jelent a földgázellátást jelentősen javító infrastruktúra-beruházások terén. Ennek megfelelően a jelenleg hatályos hazai szabályozás annak jellege miatt álláspontunk szerint nincs összhangban az uniós energetikai irányelvekkel.
A bizottsági módosító javaslat az ellátásbiztonság hosszabb távú garantálása érdekében úgy módosítja a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. számú törvényt, hogy a szállítóvezeték létesítésére vonatkozó szabályozást az engedélyező hatóság, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal határozott időre szóló engedélye alapján szállításirendszer-üzemeltetési engedéllyel nem rendelkező földgázipari társaság számára is lehetővé teszi.
(16.50)
Magyarország alapvető célja, hogy az ellátásbiztonságot minden lehetséges eszközzel javítsa, hiszen a több vezeték, a forrásdiverzifikálás kiegyensúlyozott földgázportfóliót teremtő képessége fontos a hazai gazdaság számára. Szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a módosítás csak annak lehetőségét szélesíti, hogy ki jogosult földgázszállító vezeték fizikai kivitelezésében részt venni, ettől azonban a majdani üzemeltetési kérdések különválasztandók, ahhoz továbbra is szükséges a szállítási, rendszer-üzemeltetési engedély megszerzése.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, kérem a javaslat támogatását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me