VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem árt néhány szóban először is emlékezni azokra az ígéretekre, amelyeket a Fidesz a választási kampányban még 2010-ben, négy és fél évvel ezelőtt tett. Miről is volt szó? A Fidesz leírta a választási programjában, hogy meg fogja védeni a nyugdíjakat, meg fogja védeni azokat az embereket, akik nyugdíjjogosultak, nem hagyja, hogy az érdekeik csorbuljanak.
Mi lett ennek aztán a vége? Az teljesen véletlenül valahogy kimaradt a választási programból - oly sok más hasonló momentumhoz hasonlóan -, hogy a Fidesz a magánnyugdíjpénztári vagyon államosítására készül. Meg is lépték ezt a lépést, méghozzá úgy, hogy Matolcsy György kijelentette, hogy aki nem lép vissza az állami nyugdíjrendszerbe, hanem magánnyugdíjpénztárnál szeretné továbbra is tartani a pénzét és oda irányítja a befizetéseit, az nem fog a későbbiek folyamán nyugdíjat kapni. Akkor, amikor megfenyegették az embereket, sarokba szorítottak 3 millió embert, magánnyugdíjpénztári tagot, megpróbálták ráerőszakolni erre az elképesztően széles embertömegre azt, hogy visszalépjenek a magánnyugdíjpénztári rendszerből az állami nyugdíjrendszerbe, akkor a kormány szert tett ezeknek a magánnyugdíjpénztári tagoknak a vagyonára. 3000 milliárd forint, a GDP 10 százaléka folyt be egy összegként a kasszába, és ezt az összeget aztán a kormány gyakorlatilag felélte az elmúlt négy évben, tehát nemhogy az eredeti vállalása nem teljesült, nem védték meg a magánnyugdíjpénztári vagyont, de egyenesen elköltötte a kormány gyakorlatilag teljes egészében ezt az irdatlanul nagy összeget.
Itt az a kérdés, hogy vajon miért vágták át az embereket. Miért ígérték azt, hogy meg fogják védeni ezt a vagyont? Miért nem hozták létre, Orbán Viktor személyes ígéretét megszegve, azt az egyéni számlavezetési rendszert, ami garantálta volna a korábbi magánnyugdíjpénztári tagoknak, hogy megmaradnak a befizetéseik, ténylegesen van mihez nyúlni, amikor majd nekik egy-két évtized múlva ki kell fizetni a nyugdíjat.
A Jobbik azt támogatta, hogy ne magáncégek kezeljék ezt az elképesztően nagy vagyontömeget, ne magáncégek tollasodjanak ebből, hozzunk létre egy olyan állami rendszert, ami ezt a vagyont felelősséggel képes kezelni, és egyéni számlákon tartja nyilván a volt magánnyugdíjpénztári tagok befizetéseit. Ehhez képest most mi lett? A kormány elkölti teljes egészében ezt a pénzt. Később vajon miből lesz kifizetve a nyugdíj? Orbán Viktor ígéretére fognak majd mutogatni a nyugdíjasok, amit korábban tett, sok évvel ezelőtt, hogy majd Orbán Viktor megígérte, hogy ki lesz fizetve?
Nagyon egyszerű sajnos a helyzet. A magyar lakosság egy erősen fogyó lakosság, államtitkár úr, az önök politikája 600 ezer embert elüldözött az országból Nyugat-Európába dolgozni, mert ezek az emberek nem találták meg a megélhetésük, a boldogulásuk lehetőségeit. Sajnos itt tartunk, ezzel állított ki magáról a kormány bizonyítványt, és bizony-bizony, azt lehet látni, hogy kevesebb mint feleannyi gyerek születik annál, ami a nemzet gyarapodását vagy legalább szinten tartását képes lenne biztosítani. Ez sajnos az elmúlt 25 év, a rendszerváltás óta eltelt időszak közös bűne, ugyanúgy felelősek érte a szocialista kormányok, mint ahogy a Fidesz-kormány is.
És vajon mit lehet tenni? Hol van az az egyéni számlafizetői rendszer, államtitkár úr, amit önök megígértek? Miért nem állítják fel? Na persze, feltehetjük a kérdést, hogy honnan szednének ebbe 3000 milliárd forintot, államtitkár úr, ön is nagyon jól tudja, hogy elköltötték a magánnyugdíjpénztári vagyont.
De akkor én úgy gondolom, hogy itt lenne az ideje annak, hogy a kormány beismerje azt, hogy átverte, tudatosan hazudott a választóinak, beismerje azt, hogy valóban elfogyott a pénz. Ezt egyébként nagyjából mindenki tudja, aki az Államadósság-csökkentő Alapnak a sorsáról értesült, és bizony-bizony, elnézést kell kérnie azért a társadalomtól, államtitkár úr, hogy önök nagyon csúnyán átverték az embereket.
Nagyon nem tartanám szerencsésnek, ha államtitkár úr azzal jönne megint, hogy kétharmados választási győzelmet arattak, meg a választási győzelem mire jogosítja fel önöket. Arra nem, államtitkár úr, hogy kifosszák ezt az országot, hogy kirabolják a lakosságot, hogy elverjék az emberek megtakarításait.
A szocialisták abban jeleskedtek a saját kormányzati éveik alatt, hogy felduzzasztották az államadósságot, az önök kormányának meg az volt a legnagyobb eredménye, hogy fel tudták élni az ország megtakarításait bizonyítható módon. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me