DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Ahogy említettem, egyébként a tankötelezettségről való vitát egy álvitának tartom, és éppen ezért gondolom azt, hogy nincsen igaza Kunhalmi Ágnesnek, amikor erre hivatkozva mondja azt, hogy ez önmagában vagy más intézkedésekkel együtt, de ez is abba az irányba hatna, hogy csökkenti a lemorzsolódást. Ahogy említettem, ennek üzenetértéke van, de lehet, hogy éppen ez az üzenetérték nem jut el azokba a családokba, ahová a leginkább el kellene, hogy jusson. A 16 éves tankötelezettségi korhatárnak szerintem rossz az üzenete, és ezért nem támogatom. (Kunhalmi Ágnes távozik az ülésteremből.)
A fenntartóváltás, amire Révész Máriusz hivatkozik, az valóban egy jó elgondoláson alapul. Tehát az, hogy az önkormányzatok közötti vagyoni különbségek ne határozzák meg azt, hogy egy gyereknek mi lesz a jövője. De egyrészről nemcsak az önkormányzatok vagyoni különbségét kellene kiküszöbölni, hanem a családokban jelentkező különbségeket is. Ezt persze tompíthatja az iskolarendszer, de önmagában ez nem fogja tudni a család segítsége nélkül megoldani ezeket az különbségeket. Ráadásul ebben a formában, ahogyan a fenntartóváltás megvalósult, ez nem alkalmas arra, hogy ezeket a különbségeket meg-szün-tesse vagy csökkentse. Hiszen a gazdagabb önkormányzatoknak most is van lehetősége arra, hogy pluszlehetőségeket biztosítsanak azoknak a gyerekeknek, akik az ő településükön található iskolákba járnak. Rendelkezésre áll olyan infrastruktúra, ami nem áll rendelkezésre egy szegényebb falu esetében, és sorolhatnék rengeteg olyan példát, amivel éppen egyébként kormánypárti képviselők és polgármesterek dicsekszenek, hogy milyen sokat hozzátesz az önkormányzat az azon településen található iskolába járó gyerekek életéhez.
Nem mondom azt, hogy persze erre ne biztosítsunk lehetőséget, csak lássuk azt, hogy azt a legitimációs érvet, amivel állami fenntartásba vették az iskolákat, azt éppen saját maguk érvelésével döntik meg, és éppen ezért ez a rendszer nem lesz alkalmas arra, hogy csökkentse ezeket az különbségeket. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me