DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormány, ahogy a korábbi években tett intézkedései is bizonyítják, továbbra is felelősséget érez a jelnyelvet használó honfitársaink iránt, és ezt nemcsak szavakban, de tettekben is tettük. Az Alaptörvényben rögzítettük, hogy Magyarország védi a magyar jelnyelvet, mint a magyar kultúra részét, valamint 2011-ben megalkotásra kerültek a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényhez kapcsolódó miniszteri rendeletek, amelyek szabályozzák a térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatást és a jelnyelvi tolmácsok országos névjegyzékét is.
A kormány folyamatosan biztosította az elmúlt években a hallássérült és siketvak személyek által térítésmentesen igénybe vehető jelnyelvi tolmácsszolgáltatás országos hálózatának működtetését. Két kormánypárti képviselő, Nyitrai Zsolt és Tapolczai Gergely javaslatára az Országgyűlés törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében a munkáltatók a magyar jelnyelvtudás után pótlékot fizetnek a közszolgálati tisztségviselőknek, ha a nyelvtudás a munkakörük ellátásához szükséges; ahogy tehát az idegen nyelv után, ugyanúgy a jelnyelv után is fizetniük kell a közszolgálatban a munkáltatóknak.
A kormány a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyre több felhasználó által igénybe vett jelnyelvi tolmácsszolgáltatás országos hálózata a lehető leghatékonyabban, zökkenőmentesen és kiszámíthatóan működhessen továbbra is. Ezeknek a működése tehát a jövő évi költségvetésben is biztosított.
A kormány elkötelezettségét jelzi a jelnyelv térnyerése érdekében a JelEsély TÁMOP 5.4.6/B kódjelű kiemelt projekt meghirdetése és elindítása, amelynek projektgazdája a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete. Ez a projekt az úgynevezett kétnyelvű oktatási módszer nyelvészeti oldalú megalapozását célozza. Ennek keretében a jelnyelv egységesítése, illetve nyelvtudományi kutatások elvégzése zajlik, a költségvetés végső formája pedig - ön is tudja, képviselő úr - a módosító javaslatról való szavazás során alakul majd ki. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me