DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Harangozó-féle indítvány nem tesz mást, mint visszahozza azokat a szabályokat a magyar közjogba, amelyek 2008-ban is vonatkoztak a népszavazás intézményére. Az elmúlt két percben meghallhattuk Mátrai Márta képviselő asszonytól, hogy 2008-ban a Fidesz visszaélt az alkotmányos lehetőségekkel, a Fidesz megpróbálta lehetetlenné tenni a kormányzást, hiszen a Fidesz a kétharmados többségét is nagyrészt a 2008-as népszavazási sikerének tudhatja. 2008-ban is az emberek bonyolult kérdésekben nyilvánítottak véleményt. Semmi más nem történt, mint Mátrai Márta bevallotta azt, hogy a Fidesz aszerint cserélgeti az álláspontját, hogy éppen ellenzékben van vagy kormányon. Szégyen, gyalázat!
(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezt a javaslatot természetesen támogatjuk, viszont azt meg kell jegyeznem, hogy túl azon, hogy az LMP már három évvel ezelőtt jelezte, hogy egy népi alkotmányozásra, részvételi alkotmányozásra van szükség Magyarországon, a részvételi demokrácia nem pusztán a népszavazás intézményét jelenti. Éppen ezért kénytelen vagyok utalni arra, hogy 2002 és ’10 között több lépésben is az akkori álbaloldali parlamenti többség megkurtította a társadalmi szervezetek és az emberek részvételét a különböző hatósági eljárásokban. Ilyen volt a 2003. évi CXXVIII. törvény, az úgynevezett sztrádatörvény, ilyen volt a Bajnai Gordon által beterjesztett és a Fidesz által is megszavazott kiemelt beruházási törvény 2006-ban. Rendeletek sora a környezeti hatásvizsgálatokat leszűkítette, lehetetlenné tette a civil szervezetek beleszólását a környezetünket alakító alapvető döntésekbe. Ilyen volt például az építési törvény módosítása, amelyik lehetővé tette, hogy a lakosság teljes kizárásával lehessen nagyberuházásokat engedélyezni, de említhetném a Ket. 2008-2009-es szabályait is.
Tehát igazából arra lennék kíváncsi, hogy ezekhez az intézkedésekhez a szocialista frakció, a Szocialista Párt, amelyek a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormány idején szűkítették az állampolgári részvételi lehetőségeket, ezekről ma mi az álláspontja. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me