DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország Alaptörvénye egy erős társadalmi akarathoz köti a részvételi demokrácia érvényesülését, így emelve gátat annak, hogy ne lehessen a népszavazás eszköz a folyamatos társadalmi feszültségek keltésére, és csak valóban az egész ország sorsát érintő kérdések kerülhessenek közvetlen döntéshozatalra. A részvételi demokrácia kiemelkedő lehetőséget teremt a népakarat megismerésére, de rossz időben és rossz szándékkal a népszavazás felőrli a társadalom politikai energiáit. (Dr. Schiffer András: Jézusisten!)
Nehéz megérteni, hogy miért gondolják az előterjesztők, akiknek módjuk és kötelességük tájékozódni és szakértőket igénybe venni, hogy a népakarat által rájuk ruházott felelősséget a bonyolult szakmai és közjogi kérdésekben átháríthatják a polgárokra. Csak azt tudom gondolni, hogy a tájékoztató szándék mellett ez az indítvány a közvélemény egyoldalú befolyásolását szeretné politikai haszonra váltani, miközben egy egész országot lázban tartana az éppen aktuális javaslat. A részvételi demokrácia parttalanná tételével a politikai erők egy része nem a kormány működésével vagy a jogalkotás kritikájával foglalkozna, hanem csak azzal, hogy mit kellene kitalálni a soron következő népszavazás tárgyaként.
Az előterjesztés azt sugallja, hogy a népszavazás korlátoktól mentes lehetőségével a választások által kijelölt országirányító akaratot szeretnék folyamatosan fölülírni a kormányzás lehetőségétől távol maradó politikai erők. Ez végső soron az ország kormányozhatóságát is veszélyeztetheti. Csak remélni tudom, hogy ez nincs a nevesített célok között. Az elvesztett választások után egy kis türelemre biztatnám az ellenzékbe szorult pártokat, köztük a létük önigazolását szolgáló akciózás alkotmányos bevezetése helyett.
Ugyanis, tisztelt Országgyűlés, az Alaptörvény nem erre való. Ezért álláspontunk szerint szükségtelen a népszavazásról szóló részének a javaslat szerinti módosítása és kiegészítése. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me