DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA
DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hetek tüntetésein emberek tízezrei, volt, hogy közel százezer ember nyilvánította ki véleményét, politikai véleményét az utcákon, egyik-másik tüntetés nem is kis hatékonysággal, hiszen elég csak a netadóra gondolni, ahol maga a miniszterelnök hátrált meg, és vonta vissza javaslatát. Szóval, ezeknek az utcai demonstrációknak is fel kell hívniuk a kormánypárti képviselők figyelmét arra, hogy az emberek véleményének kikérése és a részvételi demokrácia szabályai a jelenlegi formájukban biztos, hogy nem elégségesek. Főleg úgy, hogy önök az elmúlt négy évben rengeteg mindennel foglalkoztak, de leginkább a saját hatalmuk és anyagi bázisuk bebetonozásával és megteremtésével. Önök egy egypárti, vagy ha úgy tetszik, önök egy kormánypárti frakciószövetség alkotmányát fogadták el itt a parlamentben, és megváltoztatták természetesen az Alaptörvényben és ahhoz kötődően a népszavazás intézményét is.
Több mint cinikus ez a szabályozás jelenleg a népszavazás tekintetében egy olyan párttól vagy egy olyan pártkoalíciótól, amelyik egyébként saját maga a választásokon a választásra jogosultak 30-35 százalékának támogatásával szerzett kétharmados parlamenti többséget, míg a népszavazás tekintetében magának a népnek azt írja elő, hogy legalább 50 százalékos részvételnek kell lennie egy népszavazáson - az önök új szabályai szerint -, hogy az egyáltalán érvényes legyen.
Önök sok milliárd forintot dobtak ki az ablakon nemzeti konzultációkra az elmúlt években, ahol gyakorlatilag nem történt más, mint hogy néhány százezer Fidesz-támogatóval, -szimpatizánsokkal folytattak levelező tagozatot közpénzen, ennek a népakarat valódi megismeréséhez nyilvánvalóan semmi köze nem volt.
Ha önök a nép akaratát akarnák megtudni és becsatornázni a kormányzásukhoz, akkor ehhez a részvételi demokrácia különböző eszközeinek a kiterjesztésével juthatnak el. Az egyik és legfontosabb ilyen a népszavazás, amit önök bizonyára jól ismernek, hiszen ami még cinikusabb az önök részéről, hogy 2008-ban önök még a 300 forintos vizitdíjért is népszavazást hívtak életre (Dr. Schiffer András: Meg a tandíj!), illetve a tandíj ellen, amit azóta önök voltak szívesek egyébként más néven bevezetni Magyarországon. (Dr. Schiffer András: Meg a tandíj!)
Megtették ezt, hatalomra kerültek, kétharmados hatalomhoz jutottak, és még egyszer mondom, szinte az első dolguk az volt, hogy ezt a jogot elvették; nem az ellenzéktől, tévedés ne essék, hanem magától a néptől, akikre hivatkozik egyfolytában Orbán Viktor miniszterelnök és a fideszes szónokok döntő többsége.
(Schmuck Erzsébetet a jegyzői székben
Mirkóczki Ádám váltja fel.)
A mi javaslatunk konkrétan ezért arról szól, hogy a 2010 előtti években megszokott népszavazási lehetőségeket állítsuk vissza akár egy kicsit kibővítve is a jelenlegi, most meglévő rendszerük helyett. A javaslat visszahozná a jogállami alkotmány 28/C. § (6) bekezdésének azt a rendelkezését, amely az ügydöntő népszavazáshoz nem követeli meg a választópolgárok felének a részvételét, hanem az ügydöntő népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Az Alaptörvény új 8/A. cikke a véleménynyilvánítás céljából elrendelt népszavazás szabályait állapítja meg. A véleménynyilvánítás céljából elrendelt népszavazás intézményének ismételt bevezetése biztosítja a közvetlen és határozott véleménynyilvánítást a választópolgárok számára.
A mi megoldási javaslatunk szerint az ilyen véleménynyilvánító népszavazásnak viszont az lenne a sajátja, hogy ha sikerül a népszavazás mellé annyi embert állítani, amennyi egyébként az ügydöntő népszavazás feltételeinek is megfelel, tehát annyi választópolgár menne el, és világosan kinyilvánítaná a polgárok több mint fele azt, hogy egyes kérdésekben egyformán gondolkodnak, akkor azt automatikusan - bár véleménynyilvánító népszavazásnak indult - ügydöntő népszavazásnak kell tekinteni, tehát az Országgyűlést kötnék ezen döntések.
(17.00)
Mi azt kérnénk a kormánypárti többségtől, hogy ne féljenek a néptől, ne féljenek az emberektől. Ha ki akarják kérni a véleményüket, akkor ne álkonzultációkat tartsanak, hanem adják vissza az emberek jogát ahhoz, hogy beleszólhassanak saját életük és sorsuk alakításába, döntésébe. Az emberek, higgyék el, el fogják mondani a véleményüket, és visszatérve a bevezető gondolataimra, higgyék el, hogy bár legitim a tüntetés, legitim a demonstráció, sokkal jobb lenne, ha ezzel a törvényjavaslattal megteremtenék az embereknek egy rendszerszerű beleszólását az ügyeikbe. Mert, még egyszer mondom, ha a máshogy nem, majd az utcán fogják az emberek ezt előbb-utóbb kikényszeríteni.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me