SZATMÁRY KRISTÓF,

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF,
SZATMÁRY KRISTÓF, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kezdhetném azzal, hogy ahogy egy cég életében, úgy egy ország életében is a következő évre szóló gazdasági tervek, a következő évre szóló költségvetés a legjobb tükör, egy olyan tükör, amely megmutatja, hogy mit gondolunk magunkról, mit gondolunk, hogy a világnak kívánunk magunkról mutatni, illetve mennyire vesszük komolyan saját magunkat; főleg Magyarország esetében, ahol sajnos az elmúlt tíz évben jó néhány olyan költségvetés volt, amely kevésbé igényesen készült, nagyon fontos ezeket kiemelni.
Mit látunk, ha nagyon röviden és képletesen akarnék a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban néhány szót mondani? Egy rendezett, visszafogott, de igényesen öltözött önarcképet látunk ebben a költségvetésben, amely azon alapul, ami a legfontosabb egy költségvetés tervezésénél, hogy az a hiány, amely lényegében a 2000-es évek közepén Magyarországot 7-8 százalékos hiánnyal a válság szélére vagy a válságba lökte, ez a hiány a jövő évi költségvetés tekintetében igazodik a 2010 óta lévő költségvetésekhez, vagyis azon a 3 százalékon belül van, ahol egy fenntartható költségvetési pálya rajzolódik ki.
A vállalkozások szempontjából szeretném döntően a hazai kis- és középvállalkozások szempontjából értelmezni a jövő évi gazdasági környezetet. Mi fontos a vállalkozóknak? Mi fontos a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak? Három fő terület van ilyen, amely tükrében érdemes a költségvetést nézni. Az egyik maga az üzleti környezet, vagyis az, hogy az állam mennyire kívánja támogatni, mennyire veszi komolyan, mennyire véli azt a hazai vállalkozásokról, hogy nekik kell adni a hazai gazdaság gerincét. Itt a legfontosabb tényező, amit a vállalkozások néznek, legyenek kicsik vagy nagyok, hogy az ország költségvetése egyensúlyi szempontból rendben van-e. Ha az ország költségvetése egyensúlyi szempontból rendben van, akkor nincs az a réme a vállalkozásoknak, hogy majd év közben a kormány ilyen-olyan módon megpróbálja a hiányt csökkenteni, a kormány majd ilyen-olyan módon év közben megpróbál mindenféle nem várt eszközzel beavatkozni, amire egyébként 2010 előtt jó néhányszor volt példa.
Amit most látunk, még egyszer mondom, nagyon fontos, a költségvetés stabilitását látjuk, kiszámíthatóságot. Azt látjuk egyébként, hogy ez a gazdasági politika, ami Európa egyik legalacsonyabb társasági adóját jelenti, az 500 millió alatti forgalmú vállalkozásoknak 10 százalékot, az marad, és a gazdasági politika csak olyan lépéseket tesz a költségvetésbe, amelyek tovább javítják egyébként a vállalkozások helyzetét. Sok vita volt egyébként, és a sajtó hangos is bizonyos adómódosításoktól, de szeretném leszögezni, a magyar vállalkozások döntő többségét, 99 százalékát a kis- és középvállalkozások adják, azok az adómódosítások, amelyek szektorális jelleggel tesznek bizonyos cégekre pluszterhet, ez néhány tucat vállalkozást jelent országosan, és a magyar gazdaság gerincét adó kisvállalkozásra pluszterhet nem tesz.
Ugyancsak fontos tényező egyébként, hogy a költségvetés azoknak az állami szerveknek a finanszírozását biztosítja, amelyek a vállalkozások mindennapi életét ellenőrzik, a velük való kapcsolattartásban az államot megjelenítik a vállalkozások számára. Volt olyan időszak nem is olyan régen, amikor az állami szerveket a költségvetésben alulfinanszírozták, és belekényszerítették abba az állami szerveket, hogy bírságokkal, a vállalkozások folyamatos vegzálásával próbáljanak a költségvetési helyzetükön javítani. Szerencsére erre is a 2010 utáni törvénykezés hozott rendelkezést, és a 2015-ös költségvetés is teljes mértékben finanszírozza azokat az állami szerveket, amelyek a vállalkozásokkal működnek, tehát nincs semmiféle kényszer a költségvetési szervek tekintetében, hogy a vállalkozásoktól bármilyen pluszterhet próbáljanak beszedni.
A másik nagy terület, említettem, a vállalkozási környezeten kívül, értelemszerűen a vállalkozások tekintetében az, hogy a vállalkozás miből tudja finanszírozni magát, miből tudja a forgalmát finanszírozni, miből tudja a beruházásait finanszírozni. Magyarországon nagyon kedvező tendencia indult el 2010 után, 2010 előtt lényegében hitelhez is alig lehetett jutni. Ma már látjuk azt, hogy a Nemzeti Bank forrásain és az alapkamat csökkentésén keresztül, a kereskedelmi bankokon keresztül áll a vállalkozók rendelkezésére forrás, és ezzel tudnak is élni, és szükség is lesz rá minden bizonnyal, ugyanis a költségvetés egyik legnagyobb nyertese és ezen keresztül a magyar vállalkozások egyik legnagyobb lehetősége az uniós források megjelenése az új ciklusban.
Látjuk azt, hogy soha ekkora egy főre eső uniós támogatás nem érkezett az országba, és a jó hír a vállalkozásoknak pedig az, hogy ezen uniós pénzek felhasználását a kormány elképzelései szerint 60 százalékban azok a termelő vállalkozások, azok a beruházások kaphatják meg, amelyek egyébként a munkahely teremtésén keresztül tovább növelik az ország versenyképességét. Tehát ha a második nagy területről beszélünk, arról, hogy a vállalkozások miből és hogyan tudnak fejleszteni, erre is biztosíték a jövő évi költségvetés.
A legfontosabb része talán a vállalkozásoknak, ha már a vállalkozási környezet rendben van, ha már a források a vállalkozások számára rendelkezésre állnak, hogy a saját termékeiket, szolgáltatásaikat el tudják-e adni a piacon. Azt láthatjuk, hogy ebben is egy kedvező tendencia indult el néhány évvel ezelőtt, a fogyasztás folyamatosan emelkedik Magyarországon, és ez azért is nagyon fontos, hiszen fontos a külpiac is, ott is egyébként a makrogazdasági adatok alapján növekvő külpiaci expanzióról beszélhetünk, de a hazai vállalkozások döntő többsége, jól tudjuk, a belföldi piacon működik, itt dolgozik, itt szolgáltat, itt kereskedik.
E cégek számára jó hír, hogy a költségvetés, ahogy itt elhangzott, több pénzt hagy az embereknél több csatornán keresztül, legyen szó akár az életpályamodellekről, amiről a frakcióvezető úr beszélt, legyen szó akár a családi adókedvezmények rendszeréről, amely egyébként több ponton pozitív hozadékkal bír a jövő évben, legyen szó akár a munkahelyvédelmi akciótervről, amely kétoldalú, ugyanis a vállalkozók számára teszi könnyebbé a magyar munkavállalók alkalmazását a kedvezményeken keresztül. Itt egyébként már eddig is több mint 200 milliárd forint mértékben csökkentette a magyar vállalkozások terheit a munkaerő foglalkoztatása tekintetében. Ezek az intézkedések tovább mennek, sőt, ha lehet mondani, itt egyébként további kedvezmények, például a szülés után visszatérő nők esetében a részmunkaidő tekintetében megjelennek a jövő évi költségvetésben, illetve a leglényegesebb tétel, amely nem közvetlenül a költségvetésben, de a költségvetés oldaláról megjelenik, az lényegében a banki elszámoltatás tekintetében több millió magyar család, több millió magyar állampolgárnál maradt több pénz otthon, amit reményeink szerint jól fognak tudni elkölteni. Ennek egy része biztosan a belföldi piacon fogyasztásként megjelenik, ami a vállalkozói oldalról nem jelent mást, mint hogy lényegében az üzletekben, a szolgáltatóknál több pénzt tudnak a magyar emberek elkölteni.
Összességében a legfőbb tendenciáiban a 2015-ös költségvetés a vállalkozók számára már a korábbi években meghozott pozitív intézkedéseket továbbviszi, az alacsony adóterhelést a szektor 99 százalékában fenntartja, az új uniós források felhasználásával a lehetőségeket tovább bővíti és azáltal, hogy a magyar lakosoknál, a magyar családoknál pedig több pénzt hagy, ezzel lehetőséget biztosít a vállalkozások számára a bővülésre.
(11.10)
Összességében tehát azt tudom mondani, hogy a költségvetési egyensúly megteremtésével, a vállalkozások helyzetbe hozásával és támogatásával, illetve a magyar családok támogatásával ez egy olyan költségvetés, amelyet mindenképpen itt az Országgyűlésben támogatni fogunk és támogatni kell ahhoz, hogy a gazdaság megerősödjön, ahhoz, hogy a munkahelyteremtés bővüljön, és ahhoz, hogy valóban a magyar gazdaság azt a dinamikát, azt az erőt, azt a kivételes helyzetet, ami a gazdasági növekedés tekintetében a tavalyi félévben bekövetkezett, a 2015. évben is tudja folytatni, hogy egy újabb olyan évet tudjunk magunk mögött, ahol a gazdaság nagy része, ahol a magyar állampolgárok tovább gyarapodhatnak.
Ezért kérjük majd a javaslat támogatását. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me