DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyar Zoltán képviselőtársam komoly kérdéseket vetett föl, hozott a Ház asztalára. Engedjék meg, hogy néhány szóban válaszoljak erre!
Folyamatosan csökken a foglalkoztatás vidéken - mondta ön. Azt hiszem, ön is, aki vidéken él, láthatta azt, hogy milyen örökséget kapott ez a kormány, amikor elkezdte a tevékenységét. Szerintem szakemberként láthatja azokat a folyamatokat, azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a kormány tesz azért, hogy megállítsa a csökkenést, és elindítsa azokat a fejlesztéseket, amelyek a vidéki munkaerő megtartását segítik elő. Láthatja a legújabb programban is azt, hogy miket tervez a kormány azért, hogy megtartsa a vidéki foglalkoztatást.
Nyugodtan ki merem jelenteni önnek, Magyarország megújulása, a megújulás záloga pontosan a vidéki Magyarország fejlődésének kulcsa, hogy ott tudjuk tartani az embereket, ott lehessen foglalkoztatni őket, ahol születtek, ahol szükség van az ő munkájukra, hogy fejlődjön. Azt mondja ön, hogy a vidékfejlesztési pénzek felhasználásának kritikája van. Én pedig azt tudom önnek mondani, hogy ha nyomon követi a tevékenységünket, azt láthatja, hogy hetente több beruházást adunk át a mezőgazdaságban, hetente több olyan szarvasmarhatartó, sertéstenyésztő telepet adunk át, ami igenis azt mutatja, hogy elindult a fejlesztés, elindult a fejlődés, és ennek következtében is pontosan az történik, hogy egyre több munkaerőt, egyre több dolgos kezet lehet alkalmazni itt, vidéken is.
Parlagfűügy: azt hiszem, hogy nagyon ékes bizonyságát adta a kormányzat annak, hogy ha fölmerül egy probléma, aminek a megoldása kérdéseket vet föl, bár szeretném jelezni, semmilyen törvénytelenséget nem követett el a földművelési tárca, mindent pontosan a szabályok szerint tett és használta el ezt a pénzt, igaza van, mégsem oda került a pénz, amire azok a befizetők adták. Ezért az a döntés született, hogy a civil szervezetek számára visszajuttatjuk ezt az összeget. Ugyanakkor azt is szeretném elmondani, hogy tízszer több pénzt használtunk el a parlagfű elleni védekezésre, és ha az eredményeket nézik, láthatják azt, hogy mennyivel több eredmény született az elmúlt évben, hiszen a pollenkoncentráció értéke a levegőben már csökkent, és az allergiások száma is csökken.
(16.50)
Öntözhető területek nagysága: ez megint csak olyan problémafelvetés, amely nyitott kapukat dönget, hiszen a Belügyminisztérium javaslata lassan a Ház elé kerül, amelyben az öntözés és a különböző vízfelhasználási kérdések szabályozása fog elénk kerülni. Ez megint csak azt segíti elő, hogy ez ingyenesen a gazdák rendelkezésére állhasson, az adminisztratív terhektől, a különböző engedélyek okozta nyomástól mentesítsük az öntözővíz felhasználását, hogy minél szélesebb körben, minél intenzívebb gazdálkodásra lehessen serkenteni a gazdákat, vagy minél inkább az ökológiai gazdálkodás felé tudjuk ezt elvinni.
Az osztatlan közös földterületek kérdése. Azt hiszem, megint csak egy jó példát tudok önnek mondani. Az elmúlt esztendőkben a kormány Vas megye területén kísérletképpen elkezdte megvalósítani az osztatlan közös feloldását, a kimérést. Ennek tapasztalataiból kiindulva egy keleti megyét is kijelölt a kormány, ott is folytatódik a dolog, és nagyon szeretnénk a levont tapasztalatokat a gyakorlatba átültetve egyre szélesebb körben bevezettetni és kivezetni a magyar jogszabályok közül az osztatlan közös fogalmát. Nagyon remélem, hogy a ciklus végére ezt elmondhatjuk.
A Szigetköz ügyét hagytam utoljára, hiszen ez szívügyem nekem is szigetközi lakosként. Azt kell mondjam önnek, legalább mi ketten nyugodtan elmondhatjuk, hogy ez nem lehet politikai ügy. Ha van szakmai ügy, akkor a szigetközi vízkérdés és vízpótlás mindenképpen az. Szakmai síkra kell terelni, ráadásul azért is, mert a különböző politikai erők a Szigetközben erről nem vitatkoznak, hanem megoldást szeretnének. S azt kell látnom most, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy lassan kikerüljünk abból a gödörből, ahova a Szigetköz vízkérdése és a vízpótlás került, és annak a sok politikai viszálykodásnak, ami a Szigetközt odajuttatta, ahol most van, végre megálljt lehet parancsolni, és végre egy normális megoldást lehet találni arra, hogy a vízpótlás kapcsán végleges megoldást tudjunk a Szigetközben tenni.
Jelenleg KEOP-programban beadott pályázataink vannak az Európai Uniónál, a Belügyminisztériumban a Vízügyi Igazgatóságon zajlanak ezek a kérdések, és nagyon remélem, hogy ön elé is kerülnek azok a lehetőségek, megoldások, amelyekkel a Szigetköz kérdését az elkövetkező időszakban megnyugtatóan rendezni tudjuk. Köszönöm a kérdéseit. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me