DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Vértesi Erőmű oroszlányi erőművének hatásfoka az országban működő nagyerőművek közül a második legalacsonyabb, csupán 26 százalék. Működése tehát gazdaságtalan.
A társaság 2010-ben csődvédelem alá került. Ez a lépés megakadályozta a márkushegyi bánya azonnali bezárását, ezáltal az itt dolgozó bányászok megélhetését a korábbi tervekhez képest tovább biztosította, lehetővé tette a térség jövőképének megalapozott kialakítását.
A csődvédelem ellenére a társaság az elmúlt években is csak az áramfogyasztók által fizetett támogatás, az úgynevezett szénfillér segítségével tudta fenntartani gazdálkodását. A szénfillér bevezetését a versenyképtelen szénbányák bezárását segítő állami támogatásról szóló európai tanácsi határozat tette lehetővé. A támogatás részben a bánya működése során keletkező veszteség fedezésére, részben a bezárással összefüggésben jelentkező társadalmi és regionális problémák enyhítésére szolgál.
Az Európai Bizottság 2013. január 23-án jóváhagyta Magyarország támogatási kérelmét, melynek értelmében a társaság részére folyó áron összesen 42,3 milliárd forint válik kifizethetővé a teljes, 2018-ig tartó támogatási időszakban. A tervek szerint a Vértesi Erőmű több mint tízmilliárd forintot fog kifizetni a munkavállalókkal kapcsolatos feladatokra, amelyből egymilliárd forint közvetlenül a munkavállalók újbóli elhelyezkedését segíti elő. Ez az egymilliárd forint kifejezetten azokat az átképzési feladatokat fedezi, amelyek elősegítik a munkavállalók újbóli elhelyezkedését.
Az oroszlányi erőmű mintegy 5 ezer lakás fűtését és 3400 lakás háztartási melegvíz-ellátását biztosítja. A társaság dolgozik a hosszú távon is fenntartható és gazdaságos távhőtermelés kialakításán, a bánya tervezett bezárásával párhuzamosan zajlik egy, a szén alapú termelést kiváltó új fűtőmű létesítésének előkészítése, engedélyeztetése. Az új fűtőmű elkészültéig a térség távhőellátásának biztosítása érdekében az oroszlányi erőmű tovább üzemel. Ebben az átmeneti időszakban részben a márkushegyi bányából korábban kitermelt - tehát ismétlem: a márkushegyi bányából korábban vagy előre kitermelt -, részben pedig egyéb hazai kitermelésű szénnel kívánja biztosítani a zavartalan szolgáltatást. Importról tehát tervezetten nincs szó.
Köszönöm figyelmét, és kérem, hogy a válaszomat elfogadni szíveskedjen. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me